Befejeződött az Ady Endre Gimnázium energetikai korszerűsítése

Helyi hírek

A napokban fejeződött be az Ady Gimnázium korszerűsítése, mely az intézmény több mint 30 éves fennállása óta a legnagyobb felújítás. Az Új Főnix Terv keretében zajló munkák közel 164 millió forintba kerültek.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Energiahatékonysági Programterület keretében meghirdetett „Energiahatékony iskolák fejlesztése” elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott „Energiahatékonyság javítása és szemléletformálás a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban” című, HU02-0004-A1-2013 azonosítószámú pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint az Energiahatékonysági Programterület Program Operátora 85 %-os támogatási intenzitás mellett 136.007.280.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette (szerződéses ár 163.800.424 forint). 27 millió forint önerőt a debreceni önkormányzat saját forrásból biztosított.

A kivitelezői közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője az ÉPKERSERVICE ZRT. volt. A debreceni cég az épület energetikai korszerűsítését idén júniusban kezdte el. A műszaki átadás -átvételi eljárás 2016. augusztus 29-én indult meg.

A projektben egy úgynevezett „okos” épületautomatizálási hálózatot alakítottunk ki, mely csatlakozni tud a jövőben kiépítésre kerülő Városirányítási Központ Smart energiamenedzsment rendszeréhez.  A projekt során az intézmény energetikai korszerűsítése, s az energiamenedzsment rendszer kialakítására került sor, mely során szenzorokat építettek be a közműfogyasztás valós idejű mérésére, így az épület helyiségeiben nyomon követhető lesz majd a belső hőmérséklet változása. A cél a szemléletformálás és a költséghatékonyság szem előtt tartása volt.

Ezen felül elvégeztük az épület külső hőszigetelését, kicseréltük a nyílászárókat, korszerűsítettük a fűtési rendszert és szabályozhatóvá tettük a világítási rendszert. Fontos volt a megújuló energia felhasználása, ezért az intézmény tetőszerkezetére napelemeket szereltünk fel, mely az épület villamosenergia-ellátását segíti.

A kapacitásfejlesztési tevékenység során az energiamenedzsment rendszert működtető személyzet és az intézmény tanárai részére az energiahatékony üzemeltetéssel és energiatudatos magatartással kapcsolatos továbbképzés valósul meg. Az energiahatékonysággal kapcsolatos tudatosság és oktatás keretében pedig szemléletformálási kampány lebonyolítására kerül sor az iskola tanulói, tanárai, a szülők, valamint más intézmények fenntartói és a helyi lakosság részére.

 

A kivitelezés keretében megvalósult konkrét fejlesztések:

  • a homlokzati nyílászárók cseréje, új, korszerű, hét légkamrás, fokozott hőszigetelő képességű, a tokszerkezetbe bemart légbevezető egységekkel ellátott műanyag nyílászárókra,
  • az egész épület hőszigetelése megtörtént: a homlokzati falakra 20 cm vastagságú fokozott hőszigetelő képességű grafitos polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer került, a tűzterjedés megakadályozására kőzetgyapot hőszigetelő mezőkkel,
  • a magastetős épületrészek padlásfödémének hőszigetelése 30 cm vastag ásványgyapottal,
  • a fűtési rendszer korszerűsítése (távfűtéses hőközpont felújítása, a radiátorok szabályozható termosztatikus szelepekkel való ellátása, termek/irodák egyedi hőmérséklet szabályozása központi időprogram szerint),
  • 18 kWp összteljesítményű 66 darab napelemes rendszer telepítése elektromos energia termelésére,
  • egy energia átalakításra alkalmas invertert építettünk be, amit a közhálózatra rácsatlakoztatunk. Ez által alkalmas lesz a rendszer arra, hogy az iskola által el nem használt elektromos energiát visszatápláljuk a hálózatba,
  • a belső udvaron lévő lapostetős épület tetőszerkezetének felújítása megtörtént.

A projekt eredményeként az iskola felújításával megvalósuló energiahatékonyság révén 124,51 tonna/év széndioxid-megtakarítás és 563,79 MWh/év energia-megtakarítás érhető el, ez mintegy 30-40 százalékos rezsicsökkenést jelent.

A kivitelezésen kívül a projekt többi tevékenységének (nyilvánosság biztosítása, szemléletformálási kampány, projektmenedzsment) megvalósítása legkésőbb 2017. április 30-án fejeződik be.