Magyar és ukrán embercsempészek letartóztatását indítványozta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség

Rendőrség

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség hétvégi ügyeleti tevékenysége során letartóztatását indítványozta annak a három férfinak, akik két esetben összesen 34 illegális határátlépő csempészésében működtek közre.

A megalapozott gyanú szerint az ukrán férfi azért érkezett Magyarországra, hogy illegális határátlépőket csempésszen Ausztriába. Az ismeretlenül maradt megbízóitól kapott utasításoknak megfelelően a gyanúsított 2022. május 27. napján 13 órakor Rúzsa külterületén felvett az általa vezetett autóba 8 szír állampolgárt. Röviddel az elindulás után a rendőrök igazoltatták a férfit, előállították, majd őrizetbe vették.

A két magyar fővárosban lakó elkövető szintén azért érkezett egy kisbusszal Tiszaszigetre, hogy a mások által a szerb-magyar határon átjuttatott illegális határátlépőket csempésszenek az unió belső területei felé. A két gyanúsított 2022. május 27. napján 14 óra körül felvett a kisbuszba 26 szír állampolgárt, azonban a kiszombori határrendészek lakossági bejelentés alapján röviddel az elindulást követően feltartóztatták, majd őrizetbe vették őket.

A gyanúsítottak utasai a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásokban az ügyészség a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a férfiak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítványoknak a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója helyt adott és elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását. A bíróság végzései nem véglegesek, azokkal szemben a gyanúsítottak és védőik a szabadlábon védekezés érdekében fellebbezést jelentettek be.