4ig Jászai Gellért

Debrecenben nyitott regionális központot Mészáros Lőrinc barátjának cége

Gazdaság

Debrecenben nyitotta meg legújabb régiós központját kedden a Jászai Gellért érdekeltségi körébe tartozó 4iG Nyrt. A társaság az észak-magyarországi gazdasági övezetben működő partnereinek kíván közvetlenebb és testre szabottabb szolgáltatásokat nyújtani – olvasható az informatikai vállalat közleményében.

Azt írják, az új ügyfelek és a magasan képzett munkaerő elérése mellett a 4iG fontosnak tartja, hogy az informatikai képzésben, illetve a kutatás-fejlesztési tevékenyégben élenjáró, a térségben működő egyetemekkel, oktatási intézményekkel szorosabb kapcsolatot alakítson ki.

Az informatikai vállalat legújabb debreceni irodája mellett Szegeden és Székesfehérváron is működtet kereskedelmi és üzletfejlesztési funkciókat együttesen szolgáló központot.

A 4iG 20 munkatárssal kezdi meg működését Debrecenben, de már rövid időn belül 80-100-ra kívánja bővíteni az új központjában dolgozók létszámát.

A vállalat 2018 nyarán olvadt be a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt.-be, majd megsokszorozta forgalmát, nyereségét, és sorban kapta az állami megbízásokat. Alig egy év múlva az egykori felcsúti polgármester jelentősen csökkentette részesedését a vállalatban, a cégtulajdon döntő része arra a Jászai Gellértre szállt, aki az elmúlt években a Mészáros-birodalom működtetője volt, de időközben összekülönbözött a Mészáros családdal. Idén júliusban Mészáros végképp kiszállt a vállalatból, miután Jászai megvásárolta az Opus Global Nyrt. (9,95%) és a Konzum PE Magántőkealap (11,63%) részvénycsomagját. Jászai ezzel 40-ről 60 százalék fölé növelte a részesedését.

A 4iG legutóbb – két másik céggel közösen – több mint egymilliárdos megbízást nyert a NAV-tól. Tulajdonosát, Jászai Gellértet szoros barátság fűzi Mészáros Lőrinchez. Erről ebben az interjúban beszélt bővebben.

A megnyitón Linczényi Aladin, a társaság általános vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a vállalat azért döntött Debrecen mellett, mert a megyeszékhely a régió ipari- és digitális fejlődésének motorja, emellett a város kiváló háttérfeltételeket biztosít az ide költöző nagyvállalatoknak.

Barcsa Lajos, a város alpolgármestere kiemelte, célként tűzték ki, hogy Debrecenben minél több magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyet teremtsenek. Az elmúlt években egyre jelentősebb szerepet kapott az informatika, amelyet a többi ágazatnál kevésbé érintett hátrányosan a koronavírus-járvány időszaka, ez mutatja, hogy az ilyen típusú beruházásokkal válságtűrőbbé válik a debreceni gazdaság – fejtette ki.

A 25 éve működő, jelenleg több mint 650 munkatársat foglalkoztató informatikai vállalat partnerei nemzetközi és hazai nagyvállalatok, közepes vállalkozások, kisebb gazdasági szervezetek, közművek, illetve a közszféra szereplői, akiknek a társaság teljes körű informatikai szolgáltatásokat nyújt – közölték.