Természetvédelmi fejlesztéseket végeztek a Hortobágyon

Helyi hírek

A vadló és az őstulok tartási körülményeit javították jelentősen a Hortobágyon egy most befejeződött 250 millió forintos fejlesztés eredményeként – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója szerdán az MTI-vel.

Az állattartó telepet az Európai Unió és a magyar költségvetés 100 százalékos finanszírozásával fejlesztették – tette hozzá Szilágyi Gábor, aki elmondta: a HNP vagyonkezelésében lévő, Hortobágy-Pentezug pusztán található telep újult meg, amely a Przewalski vadló és az őstulok törzsállományok téli tartási helye.

A részletekről közölte: az 1950-es évek elején épült hodály amortizálódott, már nem felelt meg a minimális technológiai követelményeknek sem.

A fejlesztéssel kibővített és korszerűsített telepen megteremtették a természetvédelmi kezelési célból tartott állatállomány növelésének feltételeit – jelezte Szilágyi Gábor. Hozzátette: olyan élőhelykezelési beavatkozásokat is elvégeztek, amelyek lehetővé teszik a területre jellemző élőhelytípusok megőrzését, fejlesztését, és az ott előforduló védett élőlények életfeltételeinek hosszú távú fennmaradását.