Pocca Piknik – kuriózum fesztivál a Balaton-felvidéken

Party Zone

Festői környezet, levendulaillat, finom borok, ínycsiklandó ételek és kivételes zenei előadók – ezt kínálta idén a másik alkalommal megrendezésre kerülő Pocca Piknik, Felsőőrsön. A Balaton északi partjának egyik szőlő dűlőjére megálmodott három napos fesztivál igazi kuriózum a magyar fesztiválok palettáján, ahol olyan előadók lépnek fel, mint a Mystery Gang, a svéd Wild Rooster, Pribojszki Mátyás, az Alma Együttes, Ed Philips & The Memphis Patrol, a Jambalaya vagy a Rippel fivérek. Aki éppen a Balatonnál nyaral, még elcsípheti a fesztivál utolsó napját.

A Pocca Piknik honlapján található leírás cseppet sem túlzás – a levendulaillat belengi a magánbirtokon tartott rendezvény egész területét és mesés kilátás nyílik a levendulamezőről a kéklő Balatonra. (Bónusz, hogy a levendulaföld közepén óriás betűk hirdetik a POCCA birtokot, ahol mindenki kedvére készítheti a szelfiket és pózolhat az illatos, lila virágok között.)  A szervezők igényes zenei választékot, egyedülálló – három nap, három zenei stílus— kínálatot ígérnek, mindezt megfűszerezve művészettel, gyerekprogramokkal és gasztro-konyhával, jó borokkal és koktélokkal. Mi a helyszínen meggyőződhettünk arról, hogy mindez nem marketingfogás, a válogatás valóban nívós, akárcsak a fesztivál romantikus helyszíne.

Egri Péter a Mystery Gang frontembere Tóth Balázs főszervezővel a Pocca Pikinik backstage-ben

“A program igazából leginkább a saját ízlésvilágomat tükrözi…” – vallja be kérdésemre szerényen a fesztivál megálmodója, a főszervező és egyben ügyvezető igazgató, Tóth Balázs a Pocca Pincészet tulajdonosa, aki a környéken  ma már nem csak az ízletes, tájjellegű borairól (például olasz rizling, szürke barát, cabernet franc) ismert, hanem egy ideje a fesztiválról is. “A fesztiválunk abban egyedülálló, hogy tematikusan minden nap egy zenei stílust ölel fel. Három napon át, három zenei stílus képviselőit vonultatja fel. Nem is akármilyen előadókat.” – teszi hozzá – “A mai nap a rockabillyé, tegnap volt a dixyland és a holnapi nap a blues-é lesz.” Bár a fesztiválszervezés távol áll a borászattól a programsorozat szervezője bizonyítja rátermettségét a fesztiválszervezésben is. “A levendula virágzáshoz szerettük volna kötni a fesztivált, amely nemcsak egy zenei és gasztro-fesztivál, hanem egyben a levendula szüret ideje is. Ezen kívül van egy művészeti udvarunk, ahol kiváló képzőművészeknek és iparművészeknek biztosítunk  bemutatkozási lehetőséget. emellett pedig családbarát rendezvény is vagyunk, ahol a kicsiket gyereksziget várja. Tehát ‘zene, gyerekek, művészet, gasztro és levendula’ – ez volt az elképzelés.” – magyarázza Tóth Balázs.

A különleges ‘Pocca’ név etimológiájára is fény derül. Balázs részletesen elmeséli, hogy már a 18. századi forrásokban is említik a területet ezen a néven és valószínűsíthető, hogy a bodza szó egy tájnyelvi változatával van dolgunk. Akkor is határozott választ kapok, amikor a Pocca Piknik eredetéről kérdezem. “A fesztiválunk valójában olyan,  mint egy nagy kerti-parti. Eleinte így is indult, csak egy zenés családi, baráti zenés levendula-szüretet szerettünk volna tartani. Ha pedig már levenduláztunk és zenéltünk, akkor úgy gondoltuk, hogy legyen mellé egy kis gasztro is… évről évre egyre csak gyűltek a rokonok és a barátok és azt vettük észre, hogy ez már egy igazi fesztivál… Innen született meg az ötlet, vagyis inkább csak organikusan átalakult a családi-baráti buli egy helyi fesztivállá. Tavaly óta nevezzük ‘hivatalosan’ fesztiválnak a rendezvényt. 2021-ben még Pocca Zenei Fesztiválnak hívtuk, idén változtattuk piknikké, mert ez a rendezvény már nem csak a zenéről szól, ennél sokkal komplexebb szórakozást kínál a nagyközönségnek, akik számára időközben megnyitottuk a birtokot ezekre a napokra. Évközben pedig a borteraszunkon fogadjuk az előre bejelentkezett látogató csoportokat.”

Mystery Gang

Látogatásunkkor, a fesztivál második napján még a rekkenő hőség sem tudta elriasztani az érdeklődőket. Az Alma Együttes rengeteg apróságot vonzott a birtokra szüleikkel, akik a koncert után, a levendulás melletti gyerek sziget területén fújhatták az óriás buborékokat, miközben a szüleik a finom borokkal frissítették fel magukat. A svéd Wild Rooster minőségi zenét játszott a napnyugtához, majd a Rippel-fivérek vették birtokba a színpadot, hogy mindenkit elkápráztassanak elképesztő show-műsorukkal. Az est fénypontja azonban Magyarország első számú rockabilly bandája, az Egri Péter vezette Mystery Gang volt, akik a készülődő vihar ellenére is hatalmas bulit csaptak a Balaton-felvidéki szőlősben. És hogy mi várható a jövő évben? “Erről még most nem beszélnék, de a terv már megvan! Annyit elmondhatok, hogy híres külföldi együttesek is fel fognak lépni nálunk…” – árulja el titokzatosan az ügyvezető.

– Vida Virág –

Fotók: Vida Virág