Debreceni 3×3-as vb a magyar-román női kosárlabda Eb előtt

Sport

A Debrecenben június 4-7-én sorra kerülő 3×3-as U18-as kosárlabda-világbajnokság lesz a magyar-román közös rendezésű női Európa-bajnokság felvezető eseménye.

Becsky István, a vb szervezőbizottságának elnöke a keddi budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: az utcai kosárlabda háromfős változatának tornáján mind a nőknél, mind a férfiaknál 24-24 ország képviselteti magát. A tornát a debreceni Nagytemplom előtti területen bonyolítják le. A játék egy fél kosárlabdapályán zajlik majd, 12 másodperces támadó idővel. A játékosok hárompontos dobó- és zsákolóversenyben is összemérik képességeiket, a közönséget pedig látványos kiegészítő programokkal és gasztrofesztivállal igyekeznek szórakoztatni.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke hangsúlyozta, a 3×3-as kosárlabda ma már elemi része a sportágnak, s elsősorban azért fontos, mert a gyerekekkel leginkább ezen keresztül tudják megszerettetni a játékot. Hangsúlyozta, hogy hasonló szintű eseményre eddig még nem került sor Magyarországon. Hozzátette: a tavalyi ifjúsági olimpián negyedik helyen végzett lány csapatot az első nyolcba, az ugyanott 12. helyezett fiúkat a 12-16. helyre várja.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára kiemelte: a nemzetközi szövetség (FIBA) azt szeretné, hogy 2020-tól az olimpián is szerepeljen a sportágnak ez a változata, ami jó lehetőséget ad a részvételre azoknak a kisebb országoknak, amelyek 12 világszinten kiváló játékost nem tudnak kiállítani, hármat vagy négyet viszont igen.

Máriás György főszervező elmondta, hogy a debreceni vb-n résztvevő U18-as magyar válogatott játékosok a Decathlon B33 – ez a 3-3 elleni utcai kosárlabda versenyváltozata – 2015 Tour versenyein keresztül készülnek fel a nemzetközi megméretésre. A B33-as sorozat április 22-én az egyetemi és főiskolai bajnokság első fordulójával már elindult, a következő állomás május 9-én Kecskemét lesz. A Tour június 6-án és 7-én – tehát a vb idején – Debrecenben folytatódik, majd a döntőt június 20-án, Győrben rendezik.

A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy május 16. és szeptember 27. között idén immár 23. alkalommal rendezik meg az OTP Junior – adidas Streetball Challenge-et. Kucsera József társfőszervező elmondta, hogy ez idő alatt összesen 10 helyszínen várják az utcai kosárlabda szerelmeseit. A záró esemény a budapesti Műjégpályán sorra kerülő Streetball Challenge Final, Főgáz Budapest Open lesz, ekkor tartják meg a kosárlabdázás napját is. Kucsera kiemelte, hogy az első, kőbányai streetball versenyre szerdától már nevezhetnek a csapatok.