“A gyerekek Mauritániában is dinó-rajongók” – exkluzív interjú Mamoudou Athie amerikai színésszel, a Jurassic World szereplőjével

Világ

A Mauritániában született, de Amerikában felnövő amerikai színész első alkalommal szerepel egy – a Spileberg által klasszikussá tett – Jurassic World filmben. A filmbéli karakterétől és jövőbeli terveiről beszélgettünk Mamouduou Athie színésszel Los Angelesben az NVC Universal Stúdió Jurassic Park interjúnapján. A legújabb rész, a Jurassic World: Világuralom június 7-től látható a magyar mozikban.

A filmbéli karaktered, Ramsay Cole, egy vérbeli agilis, fiatal géniusz. Egy igazi nerd kutató. Volt olyan példakép az életedben, akiről a karaktert mintáztad?

Nem igazán. A karakteremnek valóban van egy olyan vonása, amely alapján “Wunderkid”-nek titulálhatjuk, de én inkább azt a személyiségjegyét éreztem a leghangsúlyosabbnak, hogy rendkívül fókuszált. Mindig tudja a következő lépést, mindig előre képes gondolkodni. A legkiélezettebb pillanatokban is az óráját figyeli és azt számolja, hogy mennyi ideje van teljesíteni a feladatot.

A rendező, Colin Trevorrow, a karakteredet idealistának nevezte és saját bevallásod szerint ez fogott meg leginkább a karakterben. Így volt?

Igen! Valami különösen szép dolgot látok abban, ha valaki idealista, de Ramsey emelett azért elég praktikus elme is. Az idealista embereknek köszönhetjük azt, hogy a Földet egy élhetőbb helyé teszik az emberiség számára. Megtisztelő és izgalmas feladatnak tartottam, hogy egy olyan karaktert formálhatok meg, aki egyike az ilyen embereknek.

Te idealistának érzed magad?

Igen! Abszolút! Legalábbis remélem, hogy az vagyok. De nem fogok hazudni neked, tavaly meglehetősen pesszimista évem volt. A kihívások ellenére próbáltam a reményt életben tartani!

Mi volt a legnagyobb kihívás a karakteredben?

Különösen a film első részében nagyon egyensúlyban kellett tartanom Ramsey Cole-t a belső feszültségei miatt. Folyamatosan kattog egy kegyetlen óra a fejében, de közben nem akarja kiteríteni a lapjait és vissza kell fognia magát. Talán ennek a kettősségnek a megjelenítése volt a legnehezebb, de emelett nagyon sok élményt is nyújtott a megformálása.

Az amerikai kultúrában  – Steven Spielbergnek köszönhetően –  a dinoszauruszok népszerűsége hatalmas a kisgyermekek körében. Te Mauritániában születtél, ott is ilyen kultusza van a dinoszauruszoknak?

Ott születtem, de nem ott nőttem fel, csecsemő voltam, amikor a szüleim az Egyesült Államokba költöztek. Viszont egészen biztosan állíthatom, hogy igen, a gyerekek Mauritániában is dínó-rajongók. (Nevet) De a dinoszauruszok szerintem a világon mindenhol nagyon népszerűek a gyerekek körében. Ha visszagondolok az én gyerekkori élményeimre, akkor igazából nekem is ez a film volt az, amely a dinoszauruszok iránti érdeklődésemet felkeltette. Persze láttam Washington D.C.- ben és más múzeumokban a hatalmas dinoszaurusz csontvázakat, de ez a Jurassic Park volt számomra a legmeghatározóbb élmény a dinoszauruszokkal kapcsolatban, amelyet fel tudok idézni.

Van némi tapasztalatod a produceri munkában. Tervezed, hogy a jövőben ebbe az irányba fordulsz vagy esetleg vannak rendezői vágyaid is?

Attól függ, hogy mennyi munkába és időbefektetésbe kerül mindez. Amikor színészként veszel részt a munkában, akkor irányítanak, még akkor is, ha van beleszólásod valamennyire egy adott jelenetbe. Ha viszont rendező vagy, akkor a fejedben kell lenni egy nagyon erős sztorinak és koncepciónak és azt hiszem ez az időszak még nem érkezett el az életemben. Azt már mondanám, hogy olyan forgatókönyv van, amelyet úgy érzem, meg tudnék rendezni, de még ennek sincs itt az ideje. De el fog jönni az az idő…

– Vida Virág –