Szakmáznak az informatikusok

Egyetem

A munkaerőpiac kihívásaira készülhetnek fel a leendő informatikusok hétfőtől a 12. Informatikai Szakmai Napokon.

Megkezdődött a Debreceni Egyetem Informatikai Karán a március 30-31-én zajló Informatikai Szakmai Napok programsorozat, amelyen ezúttal huszonnyolc cég és a Debreceni Egyetem szakemberei tartanak előadásokat, mintegy ötvenet az érdeklődő hallgatóknak, akik beleláthatnak abba, hogy milyen szakmai feladatokkal szembesülnek a cégek, mi vár majd rájuk a diploma megszerzése után.

Mihálydeák Tamás, a kar dékánja megnyitójában úgy fogalmazott: a cégek intenzív érdeklődése a rendezvény iránt jelzi, hogy nagy szükség van jól képzett informatikusokra, a kar hallgatói pedig a végzés után meg is állják helyüket a munkaerőpiacon, olyan tudást kapnak, melynek köszönhetően értékes tagjai lesznek a munkahelyi közösségnek.

A rendezvény az őszi és tavaszi szemeszterekben is komoly hallgatói érdeklődés mellett zajlik, a fiatalok felismerték, hogy nemcsak az új tudás megszerzése, de a kapcsolatépítés szempontjából is előnyös számukra, ha eljönnek a szakmai napokra. Az őszi félévben kétezer-ötszáz regisztrált hallgatónk volt a két nap alatt – tájékoztatott Rutkovszky Edéné szervező, a dékáni hivatal vezetője.

A szakmai előadások mellett az egyetemisták a cégeknek köszönhetően próbainterjúkon is részt vehetnek, amelyek segítenek az álláskereséskor hasznos technikák elsajátításában. – Többször is előfordult már, hogy egy cég a próbainterjún ismerkedett meg egy hallgatóval, majd követte a tevékenységét és végül állást ajánlott neki a végzés után. Ez a lehetőség tehát mindenkinek hasznos, a hallgatók megláthatják, milyen kérdésekre készüljenek fel egy állásinterjú előtt, a cégek számára pedig felmérést, toborzást is jelent a rendezvényen való megjelenés – fogalmazott Mihálydeák Tamás.

A 12. Informatikai Szakmai Napokat számítógépes játékok versenye is színesíti, az előadásokat látogató hallgatók pedig a részvételért pontokat gyűjthetnek, amiket később a zárthelyi dolgozatoknál számítanak be számukra tanáraik.