Ünnepi fanfár az egyetemen

Egyetem

Aki járt már a Debreceni Egyetem nagy ünnepségein – tanévnyitón, diplomaosztón, vagy doktoravatón –, hallhatta a rendezvények állandó elemét, a fanfár muzsikáját. De vajon mi is ez a zene? És mióta részese az intézmény ünnepi programjainak?
A történet egyidős a korábbi Debreceni Agrártudományi Egyetem, a Debreceni Orvostudományi Egyetem, a Kossuth Lajos Tudományegyetem és a hajdúböszörményi Wargha István Pedagógiai Főiskola integrációjával 2000. január 1-jén létrejött Debreceni Egyetem történetével. Az akkori egyetemi vezetés döntött arról, hogy a francia zeneszerző, Marc-Antoine Charpentier zeneműve, a Te Deum legyen az intézményi rendezvények „szignálja”.

Ma már valamennyi kar – a Zeneművészeti Kar kivételével, amely hagyományosan a Liszt-teremben rendezett zenés ünnepségen búcsúzik végzőseitől – a Főépület Díszudvarán tartja diplomaosztóját. A doktoravató ünnepségek helyszíne pedig az Aula, ahol ugyancsak a fanfár hangjaira vonulnak be az avatandó doktorok. Majd érkezik a talárba öltözött diák az egyetemet jelképező, a város címerére utaló bárányos gerundiummal, és három koppantás után elhangzik a felszólítás: „Kérem, álljanak fel, a Debreceni Egyetem vezetése bevonul!”.

És újra megszólal a fanfár, az egyetemi karokat jelképező gerundiumokat vivő, a karok színeit viselő taláros diákok, majd az egyetem vezetői, rektor, rektorhelyettesek, dékánok és professzorok vonulnak be az ünnepség helyszínére, ahol végül elhallgat a muzsika, helyet adva a Himnusznak.

– Mivel leggyakrabban felvételről, az egykor Kammerer András tanár úr vezette rézfúvós együttes előadásában hallható a zenemű, ezért különleges alkalomnak számít a Zeneművészeti Kar rézfúvós hallgatóinak, amikor személyesen részt vehetnek a kiemelt egyetemi rendezvényeken, a doktoravató ünnepségen, ahol élőben adhatják elő Charpentier szerzeményét, a Te Deum-ot –
mondta az unideb.hu portálnak Duffek Mihály professzor.

Marc-Antoine Charpentier (Párizs, 1643. – Párizs, 1704. február 24) francia barokk zeneszerző korának egyik legnagyobb egyházzenei alkotója volt. Te Deum (hálaadó istentisztelet) című motettájának részlete pedig mára a Debreceni Egyetem ünnepségeinek állandó, jelképes elemévé vált.

A felvétel – amelyen a Zeneművészeti Kar hallgatói is közreműködnek – a Debreceni Egyetem Doktoravató ünnepségén készült 2017. november 25-én.

unideb.hu