Kettős élelmiszer-minőség: Tanulmány az élelmiszertermékek érzékszervekre gyakorolt hatása terén jelentkező különbségekről

Európa

Az Európai Bizottság közzétette a különböző tagállamokban azonos márkanéven forgalmazott élelmiszertermékek minőségi összehasonlítását célzó, uniós szintű vizsgálat második szakaszának eredményeit. Az első szakaszban, melynek eredményeit 2019-ben adta közre a Bizottság, a vizsgálatot végző szakemberek az élelmiszeripari termékek összetételében mutatkozó különbségeket vették górcső alá. A tesztsorozat második szakasza annak megállapítására irányult, hogy az emberi érzékszervek észlelni tudják-e ezeket az összetételbeli különbségeket. Ha például nagymértékben eltér a reggelire fogyasztott gabonapelyhek cukortartalma, az befolyásolja, hogy mennyire érezzük édesnek a terméket. A szakemberek 20 olyan terméket vizsgáltak most meg, amelyekről az első szakaszban kiderült, hogy a különböző uniós tagországokban forgalmazott változataik összetételüket tekintve eltérnek egymástól.