A Bizottság felülvizsgálja a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni szabályokat

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon ambiciózus jogalkotási javaslatcsomagot terjesztett elő a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelmet szolgáló uniós szabályok megerősítésére. A javasolt intézkedések célja, hogy javítsák a gyanús tranzakciók és tevékenységek felderítését, valamint bezárják a kiskapukat, melyeket a bűnözők illegális jövedelmek tisztára mosására, illetve terrortevékenységek finanszírozására használnak fel. A ma előterjesztett intézkedések az uniós polgárok és az uniós pénzügyi rendszer védelme érdekében jelentősen javítani fogják a hatályos uniós szabályozási keretet.

Az intézkedéscsomag középpontjában a pénzmosás elleni uniós hatóság (Anti-Money Laundering Authority, AMLA) létrehozása áll. Az új hatóság a nemzeti hatóságok munkáját koordináló központi szervként biztosítani fogja, hogy a magánszektor szereplői helyesen és következetesen alkalmazzák az uniós szabályokat. Az AMLA ezen túlmenően támogatni fogja a tagállamokat az illegális pénzmozgásokkal kapcsolatos elemzési kapacitásuk növelésében, és a pénzügyi hírszerzést kulcsfontosságú forrássá teszi a bűnüldöző szervek számára.

Ezenfelül a Bizottság egységes uniós szabálykönyv kidolgozását javasolja a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemre vonatkozóan, szorgalmazza, hogy az EU a teljes kriptoágazatra terjessze ki a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni uniós szabályok alkalmazását, és a nagy összegű készpénzfizetések esetében 10 ezer eurós felső határ bevezetését indítványozza az egész EU-ra kiterjedően.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.