Ukrajna: az EP külön nemzetközi törvényszéket akar az agresszió kivizsgálására

Európa

Különleges nemzetközi törvényszék elé kellene állítani Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajna elleni agresszió bűntette miatt.

  • A háborús bűnök elkövetőit bíróság elé kell állítani
  • Támogatni kell az ukrán hatóságokat és a Nemzetközi Büntetőbíróságot a bizonyítékok összegyűjtésében
  • Kulcsfontosságú a gyors fellépés

Az Európai Parlament a csütörtökön elfogadott állásfoglalásban felszólítja az Uniót, hogy tegyen meg mindent a nemzetközi intézményekben annak érdekében, hogy támogassa az orosz és belarusz rezsim háborús bűnök, emberiesség elleni bűncselekmények, népirtás és agresszió bűncselekményei miatt történő felelősségre vonását. A vizsgálatoknak és az azokat követő büntetőeljárásoknak az orosz fegyveres erők háborús bűnökben részt vevő teljes személyzetére és a háborús bűnökben részt vevő kormányalkalmazottakra is ki kellene terjednie, mondják a képviselők.

Az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények büntetlensége elleni küzdelemről szóló állásfoglalást kézfeltartással fogadták el.

Különleges nemzetközi törvényszék

A képviselők különleges nemzetközi törvényszék felállítását sürgetik, amely az Ukrajna ellen elkövetett agresszió bűncselekményét vizsgálná ki és megbüntetné az ilyen bűncselekmények elkövetőit, többek között Oroszország és szövetségesei politikai vezetőit és katonai parancsnokait. Az ilyen ügyek elbírálására a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs hatásköre.

A képviselők azt kérik az Unitótól, hogy az a lehető leghamarabb minden szükséges emberi és költségvetési erőforrást biztosítson és minden adminisztratív, vizsgálati és logisztikai támogatást adjon meg a törvényszék létrehozásához.

A Parlament szerint a beszámolókból megismert atrocitások, többek között a városok és települések válogatás nélküli bombázása, az erőszakos kitelepítések, a tiltott lőszerek használata, a konfliktusövezetekből az előzetesen elfogadott humanitárius folyosókon keresztül menekülni próbáló polgári lakosság elleni támadások, a civilek kivégzése, a szexuális erőszak és az emberek lakóhelyük elhagyására kényszerítése súlyosan sérti a nemzetközi humanitárius jogot.  Ezen tettek mindegyike háborús bűncselekménynek minősülhet, és miattuk mostanáig nem indult büntetőeljárás.

Gyors fellépés

A képviselők hangsúlyozzák, hogy az Uniónak gyorsan kell dolgoznia, mert a jelenleg is zajló háborúban súlyos kockázata van annak, hogy a háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat megsemmisítik.

A képviselők teljes körű támogatásukról biztosítják a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének munkáját és az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) vizsgálóbizottságának tevékenységét, valamint a bizonyítékok összegyűjtésén dolgozó független civil szervezeteket és ukrán hatóságokat.

A képviselők üdvözlik az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége, a Eurojust által koordinált, Litvánia, Lengyelország és Ukrajna által közösen létrehozott vizsgálócsapat felállítását, amelynek munkájában a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatala is részt vesz. A Parlament más tagállamokat is a csatlakozásra biztat.

A vita magyar felszólalója

Cseh Katalin (Renew Europe)