Donyeckben eltaláltak az oroszok egy többszintes lakóház, sokan megsérültek

Európa

Az orosz erők rakétacsapást mértek szerdán a Donyeck megyei Pokrovszk településre, aminek következtében beomlott egy többszintes lakóház. A hatóságok eddig 12 sérültről tudnak – közölte Pavlo Kirilenko megyei kormányzó.

Kirilenko hozzátette, hogy folyik a mentési munka, és legkevesebb két ember a romok alatt rekedt. Két embert viszont már sikerült kimenteni. Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók közléseiből készített összefoglalójában azt írta, hogy kedden kilenc ukrajnai megyét ért orosz támadás. A helyzet változatlanul a két Donyec-medencei régióban, Luhanszk és Donyeck megyékben a legsúlyosabb.

Szerda kora délután Kijev megyében megszólaltak a légvédelmi szirénák. A hatóságok először csak annyit közöltek, hogy “célpontokat fedeztek fel a régió légterében”, ami miatt működésbe lépett a légvédelem. A lakosokat arra kérték, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Később Kijev városi katonai adminisztrációja nyilvánosságra hozta, hogy mintegy hat ellenséges léggömböt fedeztek fel az ukrán főváros fölött, amelyek többségét a légvédelem megsemmisítette. Az ukrán vezérkar délutáni helyzetjelentésében azt írta, hogy múlt szombaton mintegy húsz teherautóval szállítottak sebesült orosz katonákat a Luhanszk megyei Sztarobilszk kórházába, amelyet a megszállók tábori kórháznak használnak. A vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig már csaknem 140 ezer orosz katona halt meg Ukrajnában.

Közben az ukrán külügyminisztérium szerdai közleményében tudatta, hogy Oroszország rendszeressé vált destruktív tevékenységével akadályozza a Fekete-tengeren áthaladó “gabonafolyosó” működését, és ez a tendencia csak erősödik. “Az Oroszországi Föderáció képviselői az isztambuli Közös Koordinációs Központ ellenőrző csoportjainak részeként több hónapja folyamatosan késleltetik a Boszporuszon keresztül ukrán kikötőkbe tartó hajók ellenőrzését. Oroszországnak a Fekete-tengeri gabonakezdeményezést érintő destruktív politikája a rakományforgalom szisztematikus csökkenéséhez vezetett. Csak az elmúlt három hónapban már kevesebb mint tíz millió tonna ukrán élelmiszert kapott a világ, és ez a negatív tendencia egyre gyorsabb” – írta a kijevi külügyi tárca.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a világ számos országának, különösen afrikaiaknak és ázsiaiaknak az élelmezésbiztonsága függ az ukrán gabonaexporttól. “Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, különösen az ENSZ-t és Törökországot, mint a fekete-tengeri gabonakezdeményezés garanciavállalóit, hogy követeljék az Oroszországi Föderációtól: haladéktalanul hagyjon fel a fekete-tengeri gabonafolyosó működésének mesterséges akadályozásával, továbbá arra irányuló kísérleteivel, hogy az élelmiszert fegyverként használja” – írták. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett: október végén, november elején Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy kilép a fekete-tengeri gabonakezdeményezésből, és bejelentette részvételének felfüggesztését, de végül meggondolta magát, és visszatért a “gabonamegállapodáshoz”.