Európai Bizottság: az európaiak nagy többsége csökkenti az otthoni energiafogyasztást

Európa

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett felmérése szerint az európaiak 71 százaléka vezetett be intézkedéseket otthonában az energiafogyasztás csökkentésére, 48 százalékuk aggódik, hogy ki tudja-e fizetni rezsiköltségeit, jelzáloghitelét, és a munkába járás költségeit.

A 2023-es fogyasztói körülmények eredménytáblája nevű felmérésben résztvevők 37 százaléka arról számolt be, hogy a megtakarításaihoz kellett nyúlnia és minden tizedik válaszadó jelzáloghitel-törlesztése emelkedett, különösen a változó kamatlábak miatt.

Bár a fogyasztók túlnyomó többsége szerint személyesen is többet kellene tennie a zöld átállásért, az éghajlatváltozás elleni küzdelemért, ennek ellenére 43 százalékukat a környezetvédelmi szempontok egyáltalán nem befolyásolják vásárlási döntéseiben. Ugyanakkor a válaszadók 81 százaléka tartotta fontosnak a környezetvédelmi tényezőket a gépkocsivásárlásnál.

A felmérésből kiderül az is, hogy a fogyasztók egyre nagyobb arányban kételkednek adott termékekkel kapcsolatos környezetvédelmi állításokban.

Ami az e-kereskedelmet illeti, az európai fogyasztók 94 százaléka fejezte ki aggodalmát a személyre szabott online hirdetésekkel kapcsolatban: 70 százalékuk a személyes adatok nem megfelelő felhasználásától és megosztásától, 66 százalékuk online adatgyűjtéstől és az ahhoz kapcsolódó profilalkotástól, 57 százalékuk pedig a sütik telepítésétől tart leginkább.

A fogyasztói körülmények eredménytáblája a nemzeti fogyasztói körülményeket követi nyomon az ismeretek és bizalom, a megfelelés és jogérvényesítés, valamint a panaszok és vitarendezés területén, eredményeit kétévente teszik közzé.

Az idei jelentéshez az adatokat 2022 októberében és novemberében végzett felmérésekből gyűjtötték össze.

(MTI)