Júliusban visszaesett a brit gazdaság teljesítménye

Európa

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett első becslése szerint váratlanul nagy mértékben, 0,5 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) júliusban az előző hónappal összevetve.

Júniusban még 0,5 százalékos havi GDP-növekedést mértek a brit gazdaságban, londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint azonban Nagy-Britannia az idei év végén valószínűleg technikai recesszióba kerül. A júliusi visszaesés jelentősen meghaladta a várt mértéket: az elemzői előrejelzések átlaga 0,2 százalékos havi összevetésű GDP-csökkenést valószínűsített arra a hónapra. A várakozásoknál gyengébb eredmény az ONS elemzése szerint elsősorban a túlnyomóan esős júliusi időjárás és a több ágazatban meghirdetett sztrájksorozatok következménye.
A statisztikai hivatal szerdai beszámolója szerint a júliussal zárult három hónapban 0,2 százalékkal nőtt a brit gazdaság teljesítménye az áprilisban véget ért előző háromhavi összehasonlító időszakhoz képest.

Tavaly júliushoz képest azonban stagnált az idei azonos hónapban megtermelt hazai össztermék értéke.
A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy idén júniusban 0,9 százalékkal volt magasabb a havi GDP-érték a tavaly júniusinál. Az ONS jelentése szerint júliusban a brit gazdaság mindhárom fő szektora visszaesett. A brit GDP-érték 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat teljesítménye 0,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, és ez volt a teljes körű hazai össztermék havi visszaesésének elsődleges oka. A termelőágazatok bruttó kibocsátása 0,7 százalékkal, az építőiparé 0,5 százalékkal csökkent júliusban az előző havi értékhez mérve.

A statisztikai hivatal kiemeli, hogy tavaly június óta most első ízben volt egyidejűleg negatív a három fő ágazat hozzájárulása a havi GDP-értékhez. A brit gazdaság váratlanul gyenge júliusi teljesítményének egyik előidézője a szokatlanul rossz időjárás volt. Az ONS szerdai elemzésében idézi a brit meteorológiai szolgálat jelentését, amely szerint júliusban a havi átlag 170 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott Nagy-Britanniában, és ez visszahúzó erővel hatott a kiskereskedelemre, az építőiparra és a szabadtéri turisztikai szolgáltatásokra.

A júliusi visszaesés másik fő oka a statisztikai hivatal szerdai beszámolója szerint a különböző szolgáltatási szektorokban, elsősorban is az egészségügyi ágazatban lezajlott tömeges sztrájksorozat volt. Ennek következtében 3,4 százalékkal csökkent havi összevetésben az egészségügyi szolgáltatások szektorának aktivitása. Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a friss GDP-becslés szerdai ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte: az elmúlt fél évben július volt a harmadik olyan hónap, amikor csökkent a brit GDP-érték, és a brit gazdaság rövid távú kilátásai is gyengék, nem utolsósorban a magas jegybanki kamatszint jellemezte környezet miatt. A ház közölte: azzal számol, a jelenlegi nehéz üzleti környezetben a brit gazdaság az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben enyhe recesszióba kerül. A CEBR elemzői 2023 és 2024 egészére is gyenge teljesítményt várnak: szerdai előrejelzésük szerint a brit hazai össztermék mindkét évben 0,4 százalékkal növekszik.