Bukhatják a folyamatban lévő babaváró igényléseket

Gazdaság

Az OTP Bank a mai naptól befogadott hiteligénylések esetén jelentősen szigorítja a lakossági hitelhez jutás feltételeit.

A szigorítás előszele lehet annak, ami az 5,9 százalékos THM-ű személyi kölcsön igénylőire vár. Az OTP Bank emelte a hiteligényléshez szükséges minimum jövedelmeket a mai nappal a jelzáloghiteleknél, babaváró hitelnél  egységesen 75 000 forintról 100 000 forintra. Míg az áruhitelek esetében 75 000 forintra nőtt az elvárt minimum jövedelem.
A bank az alábbi jövedelmeket kizárta, ezek igazolva sem számíthatnak az elfogadott források közé:
-Napidíj
-Osztalék
-Külföldről származó jövedelem (kivéve nyugdíj)
-Bérleti díj
Ingatlanhitelek esetében további szigorítás, hogy nem fogadható el határozott idejű munkaviszony. Ugyanez a helyzet a babaváró hitel igénylésénél, kivéve, ha az igénylő honvédségi vagy magyar minisztériumi alkalmazott.
Elutasíthatják a biztosnak vélt babavárós igényléseket.

A már folyamatban lévő babaváró hitelek és ingatlanfedezetű hitelek igénylése elutasításra kerülhet, ha az ügyfél nem tudja teljesíteni az új minimum jövedelmi feltételt, vagy a most kiesett jövedelemforrások valamelyikével igényelt hitelt. Ráadásul a más banktól származó projekthiteles, vagy anélküli társasházak vásárlása
esetén a kivitelezővel sem köthető együttműködési megállapodás, ha pedig már van ilyen, csak akkor fogadhatók be a lakossági hitelkérelmek, ha közel nulla energiaigényű lakásról, épületről van szó.

A projekthitel nélküli társasházi lakások építésére adott szakaszos finanszírozású új kölcsönök befogadását is felfüggesztették és azokat is, amelyeknél az épület nem felel meg a nulla energiaigényű minősítésnek.