gázvezeték földgáz

A kormány az MVM-et és az MSZKSZ-t egy rendkívüli feladattal bízta meg

Gazdaság

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek nyilatkozott arról, hogy felhatalmazza az MVM-et és az MSZKSZ-t, hogy a piacról minél több gázt szerezzenek be.

A magyarországi földgáztároló-kapacitás jelenleg 40 százalékos állapotban van, de hogy Magyarország és a magyar emberek energiaellátását garantálni tudják, a tegnapi kormányülésen úgy döntöttek, hogy a piacon felelhető forrásokból a meglévő hosszú távú szerződéseken felül további gáz mennyiséget vásároljanak fel.

Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy mennyi gázt szükséges felvásárolni kijelentette, hogy „addig a fizikai határig, amit még be lehet tárolni Magyarországon” szükséges bevásárolni és feltölteni a tárolókat.

A fizikai határt nemcsak a földgáztározó-kapacitás jelenti, hanem azoknak a csöveknek a kapacitása is, melyeken a földgáz beérkezik, illetve távozik – tette hozzá a miniszter

A cél az, hogy a fűtési szezon kezdetére maximális legyen az energiaellátási biztonság Magyarországon. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a Magyarországra érkező földgázszállítások súlypontja alapvetően áttevődött a Török Áramlat gázvezetékre. Mint mondta, “nagyjából naponta 30 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra jelenleg és ennek több mint a fele, 16,5 millió köbméter, már a Török Áramlaton, tehát a déli útvonalon érkezik és Szerbiából lép át Magyarországra.

A két cégnek a közeljövőben minél hamarabb új szerződéseket kell tető alá hoznia, ahhoz hogy teljesíteni tudja a kormány kérését. A feladatot nehezíti, hogy július 11-től karbantartás miatt 10 napra leáll az Északi Áramlat gázvezeték rendszerre, így azon gáz nem érkezhet. Az utóbbi egy évben a földgáz világpiaci ára amúgy is jelentősen megnőtt és a mostani forint gyengesége sem kedvez annak, hogy olcsón tudjanak gázt vásárolni.