Varga Mihály a kormányülésen a Karmelitában Kolostorban március 22-én

Varga Mihály a Debrecenben épülő akkugyárról: sok munkahely, óriási tudás

Gazdaság

Ma is meg kell küzdenünk a függetlenségért, az önrendelkezésért, a saját érdekeinkért – jelentette ki a pénzügyminiszter pénteken Zalaegerszegen, a város napjához kapcsolódó ünnepi közgyűlésen, ahol díszpolgári címet vehetett át Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter.

Varga Mihály beszédében felidézte, hogy 1848 vízválasztó volt a magyar történelemben, a független magyar nemzetállam megszületésének pillanata. Az akkor sem könnyen adott szabadságot azonban ma is meg kell védeni, olyan kihívásokkal kell megküzdeni, mint “a migráció, a háború (…) propagálása”, továbbá azok az “átgondolatlan szankciók és zöldnek mondott intézkedések, amelyekkel Európa éppen most lövi lábon magát” – jelentette ki.

Tüntetés lesz Debrecenben az új akkumulátorgyár ellen is

Kiemelkedő szerepe van Palkovics Lászlónak abban, hogy Magyarország az elmúlt időszakban az európai gépjárműgyártás egyik legnagyobb európai központjává vált – mondta, hozzátéve, ezek a beruházások és az általuk vonzott beszállítók befektetései mind kiállták az idők próbáját, hosszú távon szolgálják a magyar gazdaság erősödését, válságállóságát, versenyképességének növelését.

Az ide települt óriásvállalatok jelentős gyártóbázisokat alakítottak ki, sok munkahelyet teremtettek és óriási tudást adnak át a magyar dolgozóknak. Magyarország “az elektromobilitásra történő átállás alatt és után is megtarthatja a járműiparban betöltött vezető szerepét”, ezt szolgálja egyebek mellett a CATL debreceni akkumulátorgyára vagy a szimbolikus fejlesztési központnak is számító ZalaZone, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya – mondta Varga Mihály.

Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: ahol korábban pusztaság volt, ott ma már ipari park működik és kutatás-fejlesztés is folyik. Hozzátette: a Rheinmetall ugyanitt felépített harcjárműgyárának és saját tesztpályájának létjogosultságát éppen a tavaly kirobbant háború igazolta.

“Papp László vagy kényszeres hazudozó, vagy csak egyszerhasználatos eszköz a gazdái kezében” – itt a DK reakciója az újabb debreceni akkumulátorgyárra

Varga Mihály kijelentette: Magyarország minden válságból erősebben jött ki, mint ahogy belement, és fontos jel az a friss hír, hogy ismét pozitív a külkereskedelmi mérleg. Ha ezek a beruházások nem lettek volna, “ha nem sikerült volna felülírni azt a kishitű és cinikus álláspontot”, hogy a magyar termék nem versenyképes, akkor ma nem lenne 4,2 millió munkavállaló az országban, az elbocsátásokkal a munkanélküliség nőtt volna, mert nem lehet egy gazdaságot csak a szolgáltatóiparra alapozni.

(MTI)