Digitális pénzügyi csomag: a Bizottság új megközelítést javasol a felelős innováció ösztönzésére

Gazdaság Helyi hírek

Az Európai Bizottság ma új digitális pénzügyi csomagot fogadott el. A csomag digitális pénzügyi szolgáltatási és lakossági pénzforgalmi stratégiát is tartalmaz, és jogalkotási javaslatokat is magában foglal a kriptoeszközökre és a digitális rezilienciára vonatkozóan.

A csomag fokozni fogja a versenyképességet és az innovációs tevékenységet az európai pénzügyi ágazatban, és bővíteni fogja a fogyasztók által választható pénzügyi szolgáltatások és korszerű fizetési lehetőségek körét, egyszersmind biztosítja a fogyasztóvédelmet és a pénzügyi stabilitást, fokozza a befektetők védelmét, és a pénzmosásból és a kiberbűnözésből eredő potenciális kockázatokat is mérsékli.

A ma bejelentett digitális pénzügyi csomag a következő elemeket foglalja magában:

  • A digitális pénzügyi szolgáltatási stratégia növelni kívánja az európai pénzügyi szolgáltatások digitalizáltságát, és felelős innovációra kívánja ösztönözni a pénzügyi szolgáltatókat. Elő fogja segíteni, hogy a fogyasztók hozzáférjenek más tagállamok pénzügyi termékeihez, és lendületet ad a pénzügyi technológiával foglalkozó induló vállalkozások növekedésének. A stratégiában felvázolt intézkedések az adatmegosztás és a nyitott pénzügyek előmozdítására irányulnak, ugyanakkor továbbra is biztosítják az Európai Unióban a magánélet és az adatok rendkívül magas szintű védelmét.
  • A lakossági pénzforgalmi stratégia megkönnyíti a fogyasztók számára az üzletekben történő fizetést, valamint azt, hogy biztonságosan és kényelmesen hajtsanak végre pénzügyi műveleteket, amikor az interneten adnak el vagy vesznek árukat és szolgáltatásokat. Teljes mértékben integrált kis értékű fizetési rendszer kialakítását irányozza elő az EU-ban, ideértve olyan megoldások kidolgozását is, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagállami határokon átívelő kifizetések azonnal végbemenjenek.
  • A kriptoeszközökre  azaz az elektronikus úton tárolható és értékesíthető digitális érték- vagy jogmegjelenítőkre vonatkozó javaslatok fő eleme a kriptoeszközökről szóló rendeletjavaslat, mely az első jogszabályjavaslat a témában. A rendelet fel fogja lendíteni az innovációt, ezzel egyidejűleg pedig megőrzi a pénzügyi stabilitást, és védelmezi a befektetőket a kockázatokkal szemben.
  • A digitális működési ellenállóképességről szóló jogalkotási javaslatok „digitális működési rezilienciáról szóló jogszabály” elfogadására irányuló javaslatot is magában foglalnak, melynek célja, hogy a pénzügyi rendszer valamennyi résztvevője rendelkezzen a kibertámadások és egyéb kockázatok csökkentéséhez szükséges biztosítékokkal.