Mintegy 700 millió forintos fejlesztésbe kezd a Büttner Kft.

Helyi hírek

Új eszközöket vásárol, ingatlant bővít és megújuló energiát hasznosító technológiát vezet be a fémmegmunkálással foglalkozó Büttner Kft. – mondta a társaság ügyvezetője kedden Nagyatádon.

Ifj. Büttner Tamás közölte, a 682 millió forintos, 70 százalékban európai uniós pályázati támogatást élvező, jövő nyárra befejeződő beruházás részeként háromdimenziós fém- és műanyag nyomtatókat, szerszámgépet, és egyebek mellett megmunkálóközpontot vásárolnak, bővítik a hőkezelő épületét, továbbá épületeik fűtését, hűtését szolgáló hőszivattyús rendszereket telepítenek.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára azt hangsúlyozta, hogy mára Magyarországon sikerült kialakítani azt a környezetet, amely megbecsüli a sikeres vállalkozásokat, fejlesztéseket, ösztönzi az innovációt, támogatja a munkát és a szakértelmet.

“Valódi, munka alapú társadalmat hoztunk létre, amelyben a családokra, a vállalkozásokra és a magyar dolgozók szakértelmére építünk, a magyar gazdaság gerincét ugyanis a vállalkozó, alkotó és keményen dolgozó emberek alkotják” – mutatott rá.

Utalt rá, hogy végleg szakítottak a “káros, segélyezésen alapuló, munkáról lebeszélő, a magyar kreativitást megbénító gazdaságpolitikával”, e helyett a munkahelyteremtés, az adócsökkentés és a beruházások támogatása az, amiben hisznek.

Az elmúlt 10 év megerősítette a vidéki vállalatokat, a közös eredmények magukért beszélnek – mondta Schanda Tamás, kiemelve, hogy még a koronavírus-járvány alatt is 29 százalékos volt a beruházási ráta, és a magyaroroszági foglalkoztatás bővült a legnagyobb mértékben az Európai Unióban.

Az államtitkár hozzátette, hogy a magyar gazdaság tavaly történetének legnagyobb növekedését érte el a GDP 7,1 százalékos bővülésével.

“Látványosan erősödik a magyar ipar is, a bővülése 2010 óta négyszer gyorsabb, mint az uniós átlag” – mondta. Hozzátette, hogy a kisvállalatok termelékenysége 2010 óta 3,5-szer gyorsabban nőtt az uniós átlagnál.

Az államtitkár szerint innovatív, jövőorientált, bátor, patrióta gazdaságpolitikára van szükség, középpontban a magyar érdekekkel és a magyar tulajdonú vállalatokkal. Úgy vélte, ez fontos annak tükrében is, hogy a 21. században tapasztalt minden eddiginél gyorsabb fejlődés új kihívásokat teremt különösen az ipar és a technológia területén.

Erről szólnak a vállalkozás-újraindítási és -fejlesztési programok, melyeket a magyar gazdaság kiemelkedő eredményei tesznek lehetővé – közölte Schanda Tamás.

Az államtitkár szólt arról, hogy a 2010 óta a kormányzás fontos pillére, hogy mindent meg kell tenni a vidéken élőkért, éppen ezért fontosak az áprilisi parlamenti választások.

“Dönteni fogunk, hogy milyen országban szeretnének élni: ahol nő a gazdaság, és ebből a dolgozók, a családok, az idősek is egyre jobban részesülnek, vagy ismét visszatérünk egy bukott korszakhoz, amikor gazdaságilag tönkretették az országot, hatalmas adóterhekkel és megszorításokkal sanyargatták a magyar embereket és a termelő magyar vállalkozásokat” – mondta.

Schanda Tamás szerint “ne forduljunk vissza, mert látható, a fejlesztések folytatódnak, Magyarország előre megy, nem hátra”.

Szászfalvi László (KDNP), Somogy megye 2. számú választókörzetének a parlamenti választáson újrainduló képviselője közölte: a térségben az elmúlt 10 évben több mint 50 százalékkal csökkent a munkanélküliség.

Nagyatád és környéke már nem hátrányos helyzetű térség, ebben a környék legversenyképesebb, leghatékonyabban működő cégének, a Büttner Kft.-nek is nagy szerepe van – hangoztatta. Rámutatott, hogy a társaság számos fejlesztést, kutatást végzett az elmúlt évtizedekben, sok munkahelyet teremtett és tart meg, emellett úttörője a duális képzésnek.

Ormai István (Nagyatádért), Nagyatád polgármestere a Büttner Kft.-t méltatva azt hangsúlyozta: a 30 éve működő társaság a város legnagyobb árbevételű cége, részt vesz a szakember-utánpótlásában, működését a folyamatos kezdeményezés, az innováció, az új megoldások keresése jellemzi.

Id. Büttner Tamás azt közölte, hogy a cég 250 embert, köztük 25 mérnököt foglalkoztat, termékei különböző gépi berendezések, nehézgépek elemeiként, fröccsöntő, vagy karosszéria szerszámként, s egyebek mellett az energetikai gépgyártásban hasznosulnak.

A Büttner Kft. a bevételének több mint 60 százaléka exportból származik, a társaság 2020-ban 4,2 milliárd forint árbevételt és nulla körüli eredményt, tavaly 5,2 milliárd forint árbevételt és mintegy 350 millió forint nyereséget ért el.

Az idei terv 6 milliárd forintos árbevétel mellett 400-450 millió forintos nyereség – mondta id. Büttner Tamás.

MTI