Szeged, október 6., megemlékezés, Aradi vértanúk tere, koszorúzás

Az Aradi vértanúkra emlékeztek Szegeden – galéria

Helyi hírek Kultúra

Vécsei László, Szeged díszpolgára mondott beszédet az október 6.-i emléknapon.

Az Aradi vértanúk terén a Fricsay-fúvószenekar zenéje után kezdte el beszédét Vécsei László. A történelmi események felidézése mellett arról is szólt, hogy Szeged az 1848-as szabadságharc mellett az egyik leginkább elkötelezett város volt.

– A forradalmi kormány utolsó székhelye is nálunk volt. Bármilyen sokfélék is vagyunk, közösen állunk ki az aradi vértanúk értékei mellett, és együtt emlékezünk hősi halálukra. Emlékük arra kötelez bennünket, hogy saját hívatásunkban, mindennapi életünkben kövessük az Aradi vértanúk eszmeiségét – mondta Szeged díszpolgára.

A beszéd után Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza a Gyere velem katonának című dalt adta elő, majd a Dugonics András Piarista Gimnázium tanulói tizenhárom szál rózsát, valamint tizenhárom mécsest helyeztek el az Aradi vértanúk terén a szőregi csata emlékoszlopánál. Fabulya Andrea szavalta el Faludy György Október 6. című versét.

Szeged város önkormányzata képviseletében Binszki József alpolgármester, Martonosi Éva jegyző és Vécsei László, város díszpolgára, továbbá a Szegedi Tudományegyetem nevében Gellén Klára oktatási rektorhelyettes és Szakál Péter oktatási igazgató koszorúzta meg az emlékművet. Őket követte a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség, a pártok és civil szervezetek képviselőinek koszorúzása a szeged.hu beszámolója szerint.

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap