Huszonnégy produkció a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

Kultúra

A sokszínű kísérőprogramok mellett idén 12 budapesti és vidéki kőszínház, valamint utazó társulat 15 sikerprodukcióját, összesen 24 előadást tekinthet meg a közönség a Nagyerdő fái alatt, a tavaly megújult szabadtéri színpadon – jelentette be a programokat szervező Főnix kft. igazgatója.

A nyári színházi bemutatók mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a monarchia táncaival, a Recirquel Újcirkusz Társulat a harmincas évek éjszakai Párizsával ismerteti meg a közönséget, de lesz Londonból élő operaközvetítés, több könnyűzenei koncert és kertmozi is – részletezte Bódor Edit.

A műfaji sokszínűséget kínáló produkciókra – amelyek június 10-től szeptember végéig tartanak -, elővételben már mintegy nyolcezer jegyet értékesítettek – tette hozzá.
Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője a programokat beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország legnagyobb néptánccsoportjával érkeznek Debrecenbe, ahol a Monarchia című produkciójukban húsz páros fog egyszerre táncolni.

A műsor első felében az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes, virtuóz táncait, folklórkincseit mutatják be, a második részben a kor művészeti alkotásainak segítségével, filmszerű életképekkel varázsolják táncszínházzá az 1867-es kiegyezéstől az első világháborúig terjedő időszakot – ismertette a rendező-koreográfus.

Vági Bence, a Recirquel Társulat alapítója, művészeti vezetője kiemelte: három évvel ezelőtt a 20. Sziget Fesztiválon lépett fel először a társulat. A fiatal csapat hamar magára vonta a közönség és a színházi szakma figyelmét, és felkérést kapott a Művészetek Palotájától és a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól, hogy készítse el első egész estés újcirkusz előadását.
Hozzátette: egy sikeres francia turnét követően most hazai nagyvárosokban, köztük Debrecenben mutatkoznak be, ott ahol alkalmas a színház technikai színvonala a rendkívül veszélyes, néha 10 méter magasságban bemutatott akrobatikus mutatványok megvalósítására.

Keresztes Tamás Jászai Mari-díjas színművész telefonon kapcsolódott be Budapestről a debreceni sajtótájékoztatóba annak kapcsán, hogy június 15-én és 16-án Mozart szerepét alakítja az Amadeus című darabban. A debreceni származású színész kijelentette: nagy öröm számára, hogy felléphet szülővárosában, ahol a szakma alapjait sajátította el.
Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a Nagyerdei Szabadtéri Színpadra az eddigi legnagyobb előadásszámban érkeznek előadások a Nemzeti Táncszínházból, a Művészetek Palotájából, valamint a “pesti Broadway” és Nagykörút színházaiból.