Oscar-díj

Megvannak a 2023-as Oscar-jelölések

Kultúra

Los Angelesi idő szerint kedd délután ünnepélyesen kihirdették a 2023-as Oscar-jelöltek listáját az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Színháztermében, Beverly Hillsben.


A lista sok szempontból nem hozott meglepetést; csakúgy, mint korábban a Critics Choice listáján itt is a Minden, mindenhol, mindenkor című, egészen új látásmódú, különleges vizuális világú film vezeti a jelölések listáját 11 nominációval.

A film meg is szerezte a legjobb filmnek járó díjat a másfél héttel ezelőtt megtartott Critics Choice Awards gálán.

A jelölések hasonlóan alakultak az amerikai kritikusok és szakújságírók választásaihoz  a legjobb férfi főszereplő és a legjobb női főszereplő kategóriában is.

Legjobb férfi közé jelölték Colin Farrell-t, Austin Butlert, Brendan Frasert, Paul Mescalt és Bill Naughy-t.
Legjobb női főszereplő kategóriában Cate Blanchett, Ana de Armas, Michelle Williams Michelle yeoh és Andrea Riseborough versenyezhet idén az arany szoborért.

A legjobb külföldi filmek kategóriájában  Németország, Lengyelország, Írország, Belgium és Argentína jutott a legjobb öt közé. Nagy esélyesnek számít a német film, amely egyben kiérdemelte a legjobb film kategóriájának járó jelölést is, így versenyben lesz a legnagyobb kategóriában. Nem ez lenne az első alkalom az Oscar történetében ha a fő kategóriát idegen nyelvű film nyerné. 2020-ban a dél-koreai Parazita (Parasite) nyerte meg a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, ezzel történelmet írva az akadémiai filmátadók sorában, mert elsőként kaphatta meg a legnívósabb elismerést a világ legnagyobb filmes díjátadóján, maga mögé utasítva az amerikai mezőnyt.

Érdekesség, hogy a nagy költségvetésű Damian Chazelle film, a sztárparádéval készült Babylon, idén alig kapott jelölést az Oscar-versenyben.

A legtöbb kategóriában hasonlóan alakultak a jelölések mint a Critics Choice Awards listáján, ezért sokszor tekinti a szakma  Oscar-előrejelzésnek az amerikai kritikusok által felállított listát.

A teljes lista az Akadémia oldalán tekinthető meg.

– Vida Virág –