Harminc helyszínen kínál programokat a júliusi Zsolnay Fényfesztivál Pécsen

Kultúra

Harminc helyszínen kínál programokat városszerte az idén július 4. és 7. között immár nyolcadik alkalommal zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A rendezvény legnagyobb attrakciójának számító nemzetközi fényfestő verseny témája ezúttal a Rubik-féle bűvös kocka lesz – közölték a szervezők csütörtökön.

Hummel Márk, a tavaly is több mint százezer látogatót vonzó fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője a csütörtöki pécsi sajtótájékoztatón közölte: várhatóan több mint százezer látogatót vonz a fesztivál, amelynek legnagyobb attrakciója idén is a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny lesz.

A verseny keretében öt alkotás látható majd, és a háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációkat – a hagyományoknak megfelelően – kifejezetten a négytornyú pécsi székesegyház homlokzatára komponálják a művészek – tette hozzá. A verseny idei témája a Rubik Ernő által tervezett, világszerte jól ismert térbeli logikai játék, a bűvös kocka, amely éppen ötven éve jelent meg. Az ügyvezető hozzáfűzte: a fényfestő verseny mellett várhatóan a 19 állomásból, a teljes belvároson át haladó “Fény Útja” elnevezésű installáció-, és épületfestősorozat lesz majd.

Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny szakmai partnere, a Kiégő Izzók vizuális csoport alapító tagja elmondta: a korábbiaktól eltérően nem pályázaton keresték a verseny résztvevőit, hanem meghívásos alapon válogatták össze a szerintük legjobb művészeket: egy magyar, egy angol, egy spanyol, egy dél-amerikai és egy német alkotót kértek fel, közülük pedig a közönség szavazatai alapján kerül ki a győztes.

Péterffy Attila (Pécs Jövője) polgármester arról szólt, hogy a fényfesztivál az évi több ezer pécsi kulturális esemény egyik legkiemelkedőbb darabja. Ezek, fűzte hozzá, biztosítják a város folyamatos pezsgését. A városvezető reményét fejezte ki, hogy idén is sok tízezren ellátogatnak az eseményre.

A rendezvény sajtóanyaga szerint a Pécs belvárosát behálózó Fény Útja “betétrendezvény” 19 állomásos útvonala a belváros ikonikus épületeit érinti, a Kodály Központ hangversenytermét és a pécsi kulturális negyedet is. A Fény Útján a látogató és a mesterséges intelligencia is szerepet kaphat egy kiállítótér fénnyel való átformálásában, egy másik alkotás pedig a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz mint ősi elem jelenkori szerepét.

A Kodály Központ hangversenytermében több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatják meg a látogatók, a belváros legnagyobb bevásárlóközpontjában 100 négyzetméteres LED falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, míg a Kodály Központtal szomszédos Balokány Liget elvarázsolt fényerdővé változik.

A fesztivál nemcsak esti fényalkotásokkal várja az érdeklődőket, hiszen világosban színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal szórakoztatják a pécsieket és a turistákat: argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar előadóművészek, artisták és zsonglőrök gondoskodnak a napközbeni programokról.

A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy – júniusig tavalyi áron beszerezhető – karszalag megvásárlásával tekinthetők meg.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló 8. Zsolnay Fényfesztiválról további információk az esemény internetes oldalán, a fenyfesztival.hu-n olvashatók, ahol a Fény Útja Extra programjaira kedvezményes “early bird” jegyek is válthatók júniusig.

(MTI)