Müller Cecíila

Müller Cecília: Most is van néhány olyan fiatal lélegeztetőgépen, aki egyébként korábban egészséges volt

Ország

Felszálló szakaszban van Magyarországon a koronavírus-járvány – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ismertette a napi adatokat, miszerint hazánkban 951 fertőzöttel nőtt a koronavírusos betegek száma, ezzel már 20 ezer feletti a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában elhunyt magyar koronavírusos betegekkel kapcsolatban igaz most is az a közismert tény, hogy mindannyian valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek.

A nyolc áldozat közül 48 éves a legfiatalabb, 69 éves a legidősebb

– mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

48-69 év közötti koronavírus-fertőzöttek haltak meg tegnap, ezek voltak az alapbetegségeik

Az országos tiszti főorvos az elvégzett tesztekkel kapcsolatban közölte: ez a szám jellemzően lefedi majdnem közel a térítésmentesen lefolytatott laborvizsgálatok számát. Jelenleg 558-an vannak jelenleg kórházban, 35 fő van lélegeztetőgépen.

A járvány második hullámát éljük, sajnos egy felszálló szakaszban vagyunk egyelőre

– hangsúlyozta Müller.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre közölték azt is, hogy

most is van néhány olyan fiatal lélegeztetőgépen, aki egyébként korábban jó egészségi állapotnak örvendett. Ez nem jellemző, de jelen van olyan eset is, amikor fiatal ember nagyon súlyosan betegszik meg.

Müller Cecília elmondta, hogy körülbelül egy hete napi ezer beteget tartanak számon. Ezért ismét felhívta a figyelmet az alapvető szabályok betartására, amelyek nélkülözhetetlenek az egészségünk megóvása érdekében. Kérte, hogy bárkinek, aki valamilyen légúti tünetet észlel magán, semmiképp ne menjen közösségbe, ez érvényes a gyerekekre is. Részletezte a maszkhasználat fontosságát, és kérte, hogy ne csak azokban az élethelyzetekben viseljünk maszkot, amelyeket jogszabályban meghatároztak.

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet néhány olyan helyre, ahol nagyon fontos lehet a maszkhasználat:

ilyen a sorban állás, liftezés vagy idős emberek látogatása.

Amikor felhelyeztük a maszkot, nagyon fontos, hogy az orrot és a szájat teljesen takarja a maszk – ismételte el újra. Müller Cecília a helyes maszkviselés szabályairól szólva arra kért mindenkit, hogy

köhögés, tüsszentés után mindenképp cserélje le a maszkját.

Külön kitért arra is, hogy

aki esküvőre megy, az kerülje a menyasszonytáncot.

Mint mondta, egy szép fehér pamutkesztyű viselése ajánlott az esküvőkön.

Az országos tiszti főorvos elmondta, azért csökkentették a 14 napos hatósági házi karantén idejét 10 napra, mert rengeteg tapasztalat gyűlt össze az első hullám óta, és más országok példája azt mutatja, hogy a 10 napos közösségtől való távollét kellő biztonságot ad. Müller megjegyezte, mindez nemcsak a külföldről hazatérőkre vonatkozik, hanem a kontaktszemélyekre is.

Müller közölte: a védekezés egy kicsit nehezebb a második hullám idején, hiszen már közösségi terjedés van, de az egészségügyi ellátórendszert felkészítették. Tervszerű védekezés zajlik, a betegutak teljesen kijelöltek, jegyezte meg.

Müller Cecília arról is beszélt:

a kórházak ágykihasználtsága jelenleg 53 százalékos.

Jelenleg Budapesten a dél-pesti kórházban, a Szent János kórházban és a Korányiban fogadják a koronavírusos betegeket. Budapest határain kívül is meghatározták a régiós központi kórházakat. Müller Cecília kiemelte: a legfontosabb cél, hogy a vírusfertőzötteket egy helyre koncentrálják, tehát maradjanak „tiszta kórházak”.

Újságírói kérdésre közölték, hogy a hétköznapi életben hordott maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, ezeket egy duplafalú zsákban körülbelül 48 órára el kell különíteni, ezt követően már nem életképes a vírus.

Szó volt arról is, hogy

a háziorvos által jelentett gyanús eseteket később „összefésülik” a többi adattal.

Ha igazolásra kerül a gyanús eset, akkor történik meg a kontaktkutatás, a szoros kontaktokat beazonosítják, illetve elrendelik a szükséges intézkedéseket.

Az influenza elleni védőoltások beadatása céljából fel kell majd keresni a háziorvost, tájékoztatják majd a nyilvánosságot, mikor igényelhető az oltás.

(MTI)