Friss! Ekkor kezdődhet leghamarabb a nyitás

Ország

Épp mára virradóra döntött újabb rekordot a koronavírus-halálozás, de a kormány már kitűzött egy dátumot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy legkorábban április 12-én tudunk nyitni. Könnyen lehet, hogy ezt a dátumot egy héttel el kell tolni. A miniszter erről az iskolák kapcsán beszélt, de azt nem jelezte, hogy ezt csak azt oktatási intézményekre érti.

Nyitás csak akkor lehetséges, ha elérjük a 2,5 milliós beoltottságot, előtte nem. “Jelenleg azonban lazítani nem tudunk”, mert nagyon “aggasztóak a mostani számok.”

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat regisztráljanak. A miniszter közölte azt is, az egészségügyi ellátórendszer – nemcsak tárgyi, hanem személyi feltétleket is tekintve – felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani.

Koronavírus: durva halálozási rekord dőlt meg mára virradóra Magyarországon

Az érettségivel kapcsolatban elmondta, május elején írásbeli, június elején szóbeli vizsgák lesznek. Ezt folyamatosan vizsgálják, azt remélik, hogy május végéig, aki oltakozni kíván, az megkaphatja legalább az első dózist, de nem a kormánytól függenek a vakcinaszállítmányok, főleg nem az EU-tól érkezők.