Gulyás Gergely

Megmagyarázták a Kormányinfón az OMSZ vezetőinek kirúgását és a Vodafone megvásárlását

Ország

A keddi Kormányinfón szóba került az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek menesztése is.

Gulyás elmondta: az OMSZ korábbi előrejelzései is hagytak maguk után kívánnivalót. Ám példát nem mondott. Hozzátette: Palkovics hatáskörébe tartozik az OMSZ-vezetők felmentése, ehhez joga és lehetősége is van a miniszternek. De a kormány ezzel teljesen egyetért.

A politikus szerint korábban is látszódtak különféle kompentenciahiányok az OMSZ-vezetőknél, a korábbi előrejelzések pontossága is „hagy maga után kívánnivalókat” szerinte, de konkrét eseteket Gulyás nem említett.

Reagáltak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai vezetőik kirúgására

Azt viszont hozzátette, hogy azzal a kormány is egyetért, hogy a tévedés lehetősége benne van a tudomány munkájában. Az OMSZ közleményben úgy reagált, politikai nyomásgyakorlás alatt vannak, Gulyás szerint ez nincs így, hiszen a kormányból senki sem akar tudós lenni.

“Magyar tulajdon”

A Vodafone-vásárlásról Gulyás azt mondta, a kormány már 2010-ben az volt a kimondott célkitűzése, hogy a távközlés területe is legalább fele részben magyar tulajdon legyen – írja a telex.hu.

Gulyás szerint itt az állam amúgy is kisebbségi vevő, 49 százalékban, az ilyen eljárásoknál pedig hosszú értékelési folyamat van, így több hónapos eljárás jön még. Ebben az időszakban kell a finanszírozást előteremteni, mondta arról, hogy a Vodafone 715 milliárdba kerül.

Nincs pénz rezsivédelemre? Most tapsolta el a kormány a Vodafone megszerzésére

Újságírói kérdés is volt ennek kapcsán, ami arra vonatkozott, hogyha a korábbi nagyobb beruházásokat – Ferihegyi vásárlások – leállították, mondván nincsen rá pénz, akkor ez most hogyan férhet bele a büdzsébe  Azt is elmondta, hogy szerinte ez majd pénzt hoz az országnak, ezér lehet fontosabb, mint a pedagógus béremelés, mert például ebből fizethetnek majd bért a pedagógusoknak.