Varga Judit Brüsszelben

Novák Katalin bejelentése után lemondott Varga Judit is

Ország

Novák Katalin köztársasági elnök bejelentése után lemondott Varga Judit is – számolt be a hírado.hu oldala. A politikus igazságügyminiszterként ellenjegyezte azt a kegyelmi kérvényt, ami az államfő lemondásához vezetett. Varga bejegyzésében vállalta ezért a politikai felelősséget és jelezte, hogy lemond parlamenti mandátumáról, nem vezeti a Fidesz EP-listáját és visszavonul a közélettől.

A közösségi oldalán azt írta: a rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Ő folytatta azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Úgy fogalmazott: az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalja.

Varga Judit kiemelte: visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is.

Hozzátette: mindenkinek hálásan köszöni a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhatott, és Magyarország a továbbiakban is számíthat rá a nemzeti érdekek és értékek védelmében.