Puzsér Róbert és Magyar Péter beszélgetése

Puzsér Róbert és Magyar Péter beszélgetése: ezek voltak legfontosabb mozzanatok

Ország

Magyar Péterrel, a politikai életbe néhány hónapja üstökösként berobbant Varga Judit exférjjel, a Diákhitel Központ korábbi vezetőjével beszélgetett Puzsér Róbert április 27-én Budapesten, a Rhena Konferenciaközpontban. A Hard Talkot Kóczián Péter moderálta.

A közel háromórás beszélgetés folyamán több mint kéttucat fontos témát érintettek, ezekből szemezgetjük a legérdekesebbeket.

Mi volt az a közéleti pillanat, amióta Magyar nem vallja magát fideszesnek?

Nem volt ilyen pont. Magyart leginkább a 2002-es fideszes választási vereség határozta meg, amikor a jó gazdasági mutatók ellenére Medgyessy Péterék nevetséges kampányukkal győzni tudtak. A Fidesz meg ekkor elfelejtett kampányolni, és a két forduló közötti kéthetes kampányhajrában érzett egy olyan flow-t, ami elkapta. A 2006-os események idején ügyvédjelölt volt, készített interjút kilőtt szemű emberekkel.

Három közéleti történés, ami lecsapta nála a biztosítékot.

1. A 2006-os rendőrterror áldozatai számára összegyűjtött pénz ellopása.

2. Az OMSZ kicsinálása a Kovács “bohóc” Zoltán által vezetett Operatív Törzs közreműködésével.

3. Orbán és Rogán magánbeszélgetése, amit most (még?) egyelőre nem részletezne.

Mi szól Magyar szerint Orbán ellen, illetve mellett? Mi az átfogó véleménye az Orbán-rendszerről? Ha hatalomra kerülne, mit tartana meg belőle és mit nem?

Puzsér felidézte, Magyar ellentmondásosan nyilatkozott Orbán Viktorról. Magyar visszakérdezett: miért, Orbán nem ellentmondásos személyiség? Puzsér szerint valóban az, de Orbán esetében a szar és a nagyon szar között van az ellentmondás.

Magyar Péter úgy véli, Orbán Viktor a 80-as évek végén egy “demokratikus hősként” indult, meghatározó politikussá vált, és egészen 1998-2002-ig (bár voltak figyelmeztető jelek, pl. székházbotrány, kisgazdák ledarásála) ő egy fáklyaként világítva kiemelkedett a magyar politikai életből. De 2002-ben ütés érte, és arra jutott, hogy nem elég “jól kormányozni”, hanem le kell uralni mindent. Erre jött még a 2006-os elbaltázott “Rosszabbul élünk, mint négy éve” fideszes kampány. Majd 2010-ben, amikor nem engedte az Unió, hogy Orbán feljebb vigye az államháztartási hiányt, a miniszterelnök végleg elfordult a nyugati szövetségeseinktől – véi Magyar. Orbánhoz hasonlóan ő sem hisz a föderációs rendszerű Európa víziójában.

Amerika vagy Oroszország erőszakosságától kellene jobban félnünk?

Némi relativizálás (a belgák Kongót gyarmatosították, minket meg a szovjetek) után Magyar kibökte: Oroszország.

Hatalomra kerülve el akarja-e számoltatni Magyar a lopott vagyon eltulajdonítóit?

Bonyolult kérdés. Az oligarchák alapvetően nem kedvelik egymást, főleg akkor, ha kevés az ellopható pénz. Átfogó vagyonosodási vizsgálatot vezetne be ellenük, a TISZA Párt pedig reményei szerint majd elsöpri a szemetet. A vagyonnyilatkozati eljárást viccnek nevezi. Utalva Rogán Antalra elmondta, vicces, hogy valakinek papíron abból van sok milliárdja, hogy “feltaláló”.

Folytatná-e Orbán populista (felméri a magyarok óhajait, és kiszolgálja) kormányzását? 

Két ciklusban maximalizálná fejenként a miniszterelnöki tisztséget, mert a hatalom torzítja a személyiséget. Így legalább a második ciklusában már közép- és hosszútávó dolgokban is gondolkodni fog.

Mit gondol arról, hogy a politikusoknak és családtagjaiknak kötelezően kellene igénybe venniük az állami oktatást és állami egészségügyet?

Nem korlátozná a szabadságjogokat, inkább a családipótlék emelésében gondolkodna. Jelenleg ugyanis Európában átlagosan tízszerese ez az összeg a magyarénak.

Magyar hatalomra kerülve hogyan változtatná meg az oktatás és az egészségügy finanszírozását?

Nem ígéri, hogy 2030-ra elérjük Ausztria szintjét, mert kicsiben kell kezdeni: vissza kell előzni Romániát. Megtörné az “orvosbárók” hatalmát. Leszámolna a bázisszemlélettel, nemzeti minimumokat tűzne ki. Nem az adott közvélemény-kutatás eredménye alapján kormányozna.

Koalícióképes lenne-e Magyar számára többek között egy Orbán nélküli Fidesz, illetve egy Gyurcsány nélküli DK?

Azon fog dolgozni, hogy senkivel se kelljen koalíciót kötnie. Soha nem ülne egy asztalhoz Gyurcsány Ferenccel, mert tudja, mit tett ezzel a hazával. Orbán sem érdekli, mert bár nagyon szépen indult, de ő vezeti most ezt a maffiát.

A teljes beszélgetés időbélyegekkel itt nézhető vissza: