heroin fecskendő tű kábítószer

Franciaországban rekordot döntött a kábítószerrel kapcsolatos emberölések száma

Rendőrség

Franciaországban rekordévnek ígérkezik az idei a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos emberölések és az emberölési kísérletek 57 százalékos növekedésével – közölték helyi rendőrségi források hétfőn.

A szenátusnak a franciaországi kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó vizsgálóbizottsága előtt Frédéric Veaux, a francia nemzeti rendőrség főigazgatója bejelentette, hogy “315 esetben történt bűnözők közötti emberölés és emberölési kísérlet” január 1. és november 13. között, ami 57 százalékos emelkedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest.

“A kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódó erőszakos cselekmények számának növekedését tapasztaljuk” – mondta a rendőri vezető, hozzátéve, hogy ezek a bűncselekmények 451 áldozattal jártak. A megöltek 30 százaléka 20 év alatti volt.

Csak a déli Bouches-du-Rhone megyében – amelyhez a második legjelentősebb francia város, Marseille is tartozik – ebben az évben mintegy negyven ember vesztette életét a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos leszámolásokban az AFP hírügynökség összesítése szerint.

A kábítószerpiac évente 3 milliárd euró (mintegy 1140 milliárd forint) értékű forgalmat bonyolít le Franciaországban. Ez “21 ezer teljes idejű munkahelyet jelent, és 240 ezer ember él meg közvetlenül vagy közvetve belőle” – mondta Stéphanie Cherbonnier, a kábítószer elleni hivatal vezetője. A drogok rendkívül jövedelmezőek a bűnszervezeteknek.

“A kokaint kilónként 28 és 30 ezer euró között vásárolják, és grammonként 65-70 euróért adják el” – tette hozzá.

Stéphanie Cherbonnier szerint a kábítószer-kereskedelem okozta veszély “történelmileg magas szintet” ért el.

(MTI)