Átadták a vágók ‘Oscar-díjait’, az Eddie Awardson

Világ

Pontosan egy héttel az Oscar-díj átadása előtt megtartották a filmszakma egyik legrangosabb eseményét Los Angelesben, a vágók részére rendezett ACE Eddie Awards díjátadó showt. Tudósítónk ott volt a helyszínen, a UCLA Royce Hall-ban.

A legrangosabb díjakat Eddie Hamilton a Top Gun: Maverick, Paul Rogers, a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything, Everywhere all at Once) és a Pinocchio vágói,  Ken Schretzmann és Holly Klein kapták.

Életműdíjat vehetett át Lynne Willingham és Don Zimmerman, valamint Arany Eddie-díjjal tüntették ki az év filmkészítőjének választott Gina Prince-Bytthewood-ot, A harcos (The Woman King) rendezőjét.

Az ACE Eddie Awards nagyon fontos szakmai díjnak számít, hiszen sokan hisznek Hollywoodban abban, hogy a film lelkét az igazán jó vágás adja. A vágás nagyban hozzájárul a film tempójához, ritmusához, hangulatához, de – ahogyan az est házigazdája, a humorista Ashley Nicole Black mondta,

“A vágók tesznek minket széppé, a rendezőket okossá, azzal, hogy elhitetik velük, mit akartak mondani, a szövegkönyveket pedig értelmezhetővé. Csak egyet kérek” – tette hozzá – “ne tegyétek a szép embereket még viccessé is, mert akkor hol lesz a mi piacunk?”

Az ACE Eddie Awards jelentőségét az is mutatja, hogy évről-évre kiemelt Hollywood-i sztárok is megjelennek, hogy támogatásukat fejezzék ki kedvenc vágóik felé. Az eseményen a korábbi években részt vett például Leonardo DiCaprio, Steven Spielberg, Amy Addams, Bradley Cooper vagy Chris Pratt is. Idén többek között az X-akták és a Breaking Bad sztárja, Bryan Cranston, a Ted Lasso színésze Christo Fernandez és Brian Tee, a nagysikerű amerikai kórház sorozat a  Chicago Med Dr. Ethan Choi-ja is megjelent, hogy a színpadon méltassa a díjat nyert vágókat.

– Vida Virág –