Egy éjszaka az egyetemen

Egyetem

Több mint ötezren töltötték a Kutatók Éjszakáját a Debreceni Egyetemen, ahol rekordszámú program várta a tudomány titkai iránt érdeklődőket.

Ha lett volna, még a csilláron is lógtak volna a vendégek a Kémia épület K/2-es előadójában péntek este. Ebben az évben is óriási sikert aratott a Látványos kémiai kísérletek elnevezésű bemutató, ahol a Kémia Intézet munkatársai valóban meghökkentő és sokszor humoros kísérletekkel kápráztatták el a közönséget. Rendkívül népszerű program volt a Nagyító alatt a világ! is az ATOMKI udvarán, ahol interaktív kísérleti bemutatókon keresztül ismerkedhettek meg a résztvevők a fizika különböző területeivel. A Főépület Auláját pedig Lego robotok szállták meg, az idei programozó versenyre a középiskolások mellett általános iskolások is jelentkezhettek.

A Debreceni Egyetem idén nyolcadik alkalommal csatlakozott Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz. Az évről-évre népszerű előadások, és bemutatók mellett a látogatók bepillanthatnak az ételhamisítás titkaiba, a vadnyugat rejtelmeibe, megismerkedhetnek a mikrosebészettel, sőt, még a helyszínelők munkájával is a DE CSI bemutatóin.

Idén is indult történelmi túra a Főépületben, a könyvtár munkatársai pedig rendhagyó barangoláson mutatták be a gyűjtemény féltett darabjait. A campusok között kisvasút szállította az érdeklődőket, akik, ha öt helyszínen igazolást szereznek a látogatásról, értékes ajándékokkal térhettek haza. A rendezvényen a szervezők munkáját több mint 100 önkéntes segítette.

A Kutatók Éjszakája a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, Nyíregyházán is nagy sikert aratott. A kar négy tanszéke összesen tíz programot kínált az érdeklődőknek. A legnagyobb figyelmet a Társadalomismereti vetélkedő kapta.

unideb.hu