Tizenötödször rendeznek nyári zenei akadémiát Debrecenben

Egyetem

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara július 16. és 25. között 15. alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját – jelentette be Duffek Mihály dékán keddi tájékoztatóján.

A dékán elmondta: a nyári nemzetközi akadémia az elmúlt másfél évtized nemzetközi hírnévre tett szert, és Debrecen kulturális életének is fontos programja lett. A rendezvény 10-12 napja alatt az akadémia résztvevői olyan impulzusokat kapnak, amelyek hosszabb távon hatással vannak zenei tanulmányaikra, művészetükre – méltatta az eseményt Duffek Mihály. Az idén profilbővítésre is gondoltak a hangszeres kurzus mellett: sikerült megnyerni oktatónak az Operaház magánénekesét, Bátori Évát, aki maga köré gyűjti az ifjú énekes tehetségeket.

A mesterkurzus idején megrendezik a Petrovics Emil énekversenyt, amely kortárs műveket hivatott népszerűsíteni – közölte a dékán. Váradi Judit dékánhelyettes elmondta: a nyári akadémia elmúlt 14 éve alatt Európa, az Egyesült Államok, Ázsia és Dél-Afrika 20 országából fordultak meg itt zeneművészeti egyetemi, főiskolai hallgatók. Idén 8 nemzetből 27 tanár jelezte részvételét, akik között új hangszeres oktatók is vannak: Tytus Miecznikowski gordonkaművész Svájcból és Vigh Andrea hárfaművész, a budapesti Zeneakadémia rektora. A nyári akadémia ideje alatt áll össze és turnézik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás vezényletével. Budapesten és Debrecenen kívül fellépnek Gyulán, a szlovákiai Galántán, valamint Prágában is. A nyári akadémiára való jelentkezés határideje május 15.