Modern médiaműhelyt adtak át az NMHH támogatásával a Debreceni Egyetemen

Egyetem

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 12 millió forintos támogatásával létrehozott, a legmodernebb eszközökkel felszerelt Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt adtak át pénteken a Debreceni Egyetemen.

Karas Monika, az NMHH elnöke az erről szóló együttműködési megállapodás aláírásán hangsúlyozta, hogy a technikai fejlődés követése különösen fontos a tudomány élenjáróinak számító egyetemeken, a helyi kommunikáció és médiaszakon pedig létkérdés a csúcstechnológia használata.

A debreceni a hatodik médiakultúra-műhely, amelyet a médiahatóság segítségével a hazai felsőoktatási intézményben kialakítottak – tette hozzá az NMHH elnöke.

Elmondta: az elsősorban a kommunikáció és médiatudomány alap- és mesterszakos hallgatói számára kialakított laborban olyan csúcstechnológiás eszközparkot telepítettek, amelyet a világ vezető egyetemein és szerkesztőségeiben használnak.

Ezek az eszközök nemcsak a jelen, hanem a jövő kihívásainak is megfelelnek – tette hozzá Karas Mónika.

Reményeink szerint a jövőben itt egy olyan “kreatív zug” jön létre, ahová a hallgatók és oktatók egyaránt örömmel térnek be, és ki tudják élni tehetségüket és kreatív alkotó fantáziájukat – fogalmazott az NMHH elnöke.

Szilvássy Zoltán rektor elmondta: egy modern egyetemnek ki kell lépnie a klasszikus tantermi előadások és szemináriumok rendszeréből, és használnia kell a modern eszközöket.

Az új médiaműhely eszközparkja az NMHH tulajdonában marad, de ezeket a szerződés szerint nyolc évig ingyenesen használhatja az intézmény – tette hozzá a rektor.
A Debreceni Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakának alapképzésén átlagosan negyvenöt, mesterképzésen pedig húsz-harminc hallgató szerez diplomát évente, a most átadott médialabort a más karokon tanított mintegy hatvan tantárgy elsajátítása során összesen évi közel ezer diák használhatja majd – olvasható a helyszínen kiosztott sajtóanyagban.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012-ben kezdte el programját, amelynek keretében felsőoktatási intézményekben hoz létre a legújabb technikával felszerelt médiaműhelyeket. A Debreceni Egyetem mellett a Pécsi Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen működik már ilyen médialabor.