Nem csak tanítanak, tanulnak is

Egyetem

Hat országba utaztak tanulmányútra a Debreceni Nyári Egyetem munkatársai az Erasmus+ belső továbbképzésre kiírt pályázata révén.

Svédország, Anglia, Ausztria, Szlovénia, Németország és Olaszország társintézményeiben töltöttek el egy-egy hetet a Debreceni Nyári Egyetem dolgozói, hogy tanulmányozzák az ottani munkát. Bécsben német nyelvű iskolákban tekintettek meg magyar órákat, Frankfurtban nyelviskolában jártak, Szlovéniában a maribori egyetemistákkal találkoztak, Svédországban pedig magyar közösséghez látogattak el, ahol nem iskolai rendszerben, hanem kézműves foglalkozásokhoz kapcsolódva tanítanak magyar nyelvet és kultúrát. Cambridge-ben a hétvégi magyar iskola mellett betekintést nyerhettek négy különböző nyelviskolánál a kurzusszervezésbe is.

– A tapasztalatok azt mutatják, egyáltalán nem vagyunk lemaradva az európai trendektől, módszerektől, de természetesen egy angol vagy olasz nyelvet oktató intézménynél teljesen más az érdeklődés a tanfolyamok iránt. Sok jó ötletet gyűjtöttek a kollégák, amelyek közül néhányat a hazai rendszerbe is át tudunk ültetni. Ezek egyike a nagyobb „láthatóság”, melynek értelmében például a szociális médiában intenzívebb kommunikációt tervez az intézmény – összegezte Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója.

A sikeres pályázat folytatásaként jövőre Törökországban, Romániában, Belgiumban, Franciaországban és Szlovákiában szerezhetnek tapasztalatot és építhetnek kapcsolatot a Debreceni Nyári Egyetem munkatársai.

unideb.hu