Új Bolyai-díjas kutatók Debrecenben

Egyetem

A Debreceni Egyetem tizenöt oktatója nyerte el a Bolyai János Kutatói Ösztöndíjat. A győztes pályázók névsorát július 2-án hirdették ki az Akadémián.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának tagjai 2015-ben tizennyolcadik alkalommal ítélték oda az ösztöndíjat, amelyet idén 824 érvényesen pályázó közül 200-an nyertek el.

A Magyar Tudományos Akadémia 1996-ban hozta létre azt a kiszámítható ösztöndíjrendszert, amely a PhD-fokozat megszerzése utáni kutatói pályaszakaszban támogatja a tudományos pálya iránt valóban elkötelezetteket. A legkiválóbbak bármely tudományterületről pályázhatnak a határozott idejű, egy, két vagy három évre szóló, havi bruttó 124 500 forintos ösztöndíjra. Idén 6 fő kapott két, 194 fő pedig három évre szóló támogatást.

– A Bolyai-nap azért örvendetes esemény, mert megerősíti azt, hogy a magyarországi tudományos életben van utánpótlás, létezik olyan fiatal generáció, amely kiváló teljesítményével kiérdemli az Akadémia támogatását, továbbfejlődésének lehetőségét, ideális esetben pedig az akadémiai doktori címhez való eljutását – mondta az ünnepségen Lovász László, az MTA elnöke.

A Debreceni Egyetem kutatói közül hat pályázat az orvosi tudományok, kettő-kettő az irodalomtudomány és biológiai tudományok, egy-egy pedig a földrajzi, kémiai, jogi és anyagtudományi területeken lett sikeres. A fiatal Bolyai-díjas tudósok névsora itt olvasható.

unideb.hu