A pálinkázás legfőbb szabályai

Gasztro

Erzsébet királyné, Károly Róbert királyunk felesége 700 évvel ezelőtt, az élet vizének nevezte a pálinka rozmaringos ősét, a köszvényét kezelve vele. Hazánkban a pálinkafogyasztás mindig is közösségi eseményhez kötött volt, mindegy, hogy mindennapi eseményről vagy ünnepi alkalomról volt szó. Végigkíséri az ember életét a születéstől a keresztelésen az esküvőn át a temetésig. A fiatalabb generáció számára fogyasztása a családi vagy különleges eseményekhez kötődik, hiszen legtöbbször családi vagy társasági eseményeken koccintanak a pálinkával.

Melyek a pálinka fogyasztásának a szabályai?

A pálinka ivásának mint ahogy a borivásnak is, megvannak a speciális szabályai. Minden italfélének létezik speciális pohár formája is, azt azonban kevesen tudják, hogy van saját formájú pohara a pálinkának is, a tulipánforma, ami úgy van kialakítva, hogy az alsó öblös rész a pohár közepe felé irányítja az illatokat és a felső kiszélesedő rész pedig a koncentrálódott illatot közvetíti a fogyasztó felé.

A pohár formája és mérete meghatározza az ital fogyasztásának élvezeti értékét is. Az ital megérdemli, hogy megfelelő pohárba legyen töltve, hogy a benne lévő illat és aroma  anyagok megfelelően érezhetők legyenek. A pálinkát szeretők tudják, hogy a pálinkát 16-18 fokon kell pohárba tölteni, és nem kell behűteni ahogy azt javasolni szokták.

Hogyan kóstoljuk a pálinkát?

A pálinka kóstolása hasonló a borkóstoláshoz, megvizsgáljuk a színét, a tisztaságát, az illatát. Ezután kezdjük lassan kortyonként fogyasztani, hogy az ízek kifejtsék a hatásukat.

Apró kortyokban, lassan kell fogyasztani. A pálinkát a borral ellentétben mindig le kell nyelni a kóstoláskor.

Milyen élettani hatásai vannak a pálinkának?

Magyarországon 2002 óta, csak a 100% gyümölcsből készült párlatokat lehet pálinkának nevezni. A hazánkban főzött pálinkának orvosilag igazolható kedvező hatásai vannak az emberi szervezetre, természetesen mértékkel fogyasztva. A pálinkának mind étkezés előtt, mind pedig utána kiváló élettani hatásai vannak. Kiválóan alkalmazható étvágygerjesztőként, javítja az emésztést, oldja a stresszt, csökkenti a vér koleszterin tartalmát és a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. Az étkezések végeztével elindítja és elősegíti az emésztést.

A cukorszirupokat a kristálycukor helyettesítőjeként használhatjuk, amelyek akár hideg, akár meleg italokban azonnal oldódik, akár egy jeges limonádét is könnyebben tudunk ízesíteni vele. A cukorszirupok ára a Koktél Bolt webáruházban megtekinthető, többféle kiszerelésben kapható.

Összegezve

A pálinka fogyasztásának is megvannak a maga szabályai. A pálinkát szobahőmérsékleten 16-18 fokon kell inni. Ha ennél hidegebb elveszti az illatát és a gyümölcsösségét. Megfelelő formájú, tulipános pohárból kell kóstolni, mert az ilyen alakú pohár a pálinka illatanyagait az orrhoz vezeti. Pár perc múlva a pálinka fogyasztása után, a pohárhoz hajolva érezni lehet a felszabadult illatanyagokat. (x)