Mészáros Lőrinc

Újabb rekordprofitot ért el Mészáros Lőrinc cége, az OPUS Global Nyrt. az első negyedévben

Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekordprofitot ért el 2024 első három hónapjában – közölte a cég pénteken, hangsúlyozva, hogy a nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának fontossága.

Szeged, búza, Gabonakutató Nonprofit Kft., termőföld, mezőgazdaság, termesztés, gabona, időjárás

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Kajszibarack a szegedi piacon

A tavalyinak a duplája lehet idén a kajszitermelés

Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez több mint duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól  – derül ki a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB MTI-nek küldött felméréséből.

KSH: az ipari termelés 6,4 százalékkal nőtt áprilisban

Áprilisban az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt attól, a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Lézerszkennelés vs. Hagyományos földmérési módszerek

A földmérés és a térinformatikai adatgyűjtés területén az elmúlt évtizedekben jelentős technológiai fejlődés történt. A hagyományos földmérési módszerek hosszú ideje kulcsfontosságúak a területfejlesztés és az építési projektek számára, de a lézerszkennelési technológia új dimenziót hozott a területre.

Az arab parfümök különleges világa

Az arab parfümök praktikussága az exkluzív, gazdag illatkompozíciókban rejlik, amelyek természetes összetevőkből készülnek, mint az oud, a rózsa és a sáfrány. Ezek az illatok tartósak, hosszan érezhetők a bőrön, így kevesebb használat is elegendő. Ezen kívül az arab aromák gyakran rendhagyó módon, kézzel készülnek, ami egyediségüket és minőségüket is növeli. Az orientális illatjegyek egzotikus, luxus […]

KSH: májusban 4,0 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

2024. májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4 százalékkal esett vissza – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).