Gazdasági növekedés

Augusztusban tovább nőtt az euróövezet gazdasági teljesítménye

Gazdaság

Augusztusban a vártnál kisebb, de így is három hónapja a legnagyobb mértékben nőtt az euróövezet gazdasági teljesítménye az S&P Global gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) alakulása alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatószámok súlyozott átlagaként kalkulált kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) augusztusi végleges értéke 51,0 pont lett, valamivel alacsonyabb az 51,2 pontos előzetes értéknél, de a gazdasági teljesítmény gyorsuló növekedését jelzi az 50,2 pontos júliusi értékhez képest.

A szolgáltatóipari BMI végleges 52,9 pontos értéke szintén kisebb lett az előzetes 53,3 pontnál, de így is meghaladta a júliusi 51,9 pontot. A már hétfőn ismertetett feldolgozóipari BMI értéke 45,9 pont lett, ugyanúgy, mint júliusban és júniusban, és minimálisan meghaladta az előzetesen közölt 45,6 pontot.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység növekedésének ütemét számszerűsíti, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodásét.

Az euróövezeti kompozit BMI már a hatodik hónapja tartózkodik az 50 pontos határ felett és augusztusi értéke három hónapja a legmagasabbnak számít. A hat hónapja tartó növekedés több mint két éve a gazdasági teljesítmény erősödését jelző a leghosszabb egybefüggő sorozat. Az értékek rávilágítanak ugyanakkor a gazdasági növekedés törékenységére, mivel az új megrendelések, a foglalkoztatás, valamint az üzleti bizalom részmutatói gyengülést tükröznek.

A beszerzési költségek árindexe az idén a legkisebb mértékben emelkedett augusztusban, vagyis a költségnyomás enyhült. A termékek és szolgáltatások árindexe azonban április óta a legnagyobb mértékben emelkedett.

Az euróövezeti gazdasági teljesítmény főként a Franciaországban és Spanyolországban elért javuló növekedési ütemre támaszkodik, de kisebb mértékben az írországi és olaszországi pozitív fejleményekre is. Németországban ezzel szemben már a második egymást követő hónapban csökkent a gazdasági teljesítmény, mégpedig augusztusban a júliusinál nagyobb mértékben.

(MTI)