Új eljárást rendelt el az ítélőtábla a nyíregyházi feleséggyilkos ügyében

Helyi hírek

A Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette tanácsa csütörtökön hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a feleségét 2012 szeptemberében, Nyíregyházán megölő román-magyar kettős állampolgárságú férfi ügyében – közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó hozzátette: a vádlott a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlya miatt a megismételt eljárásban is előzetes letartóztatásban marad.

Az ítélőtábla megállapította, hogy olyan eljárási hiba történt az elsőfokú eljárásban, amely kizárja az ügy érdemi felülbírálatát. A Nyíregyházi Törvényszék nem ellenőrizte ugyanis, szükséges-e a román-magyar kettős állampolgár vádlott számára tolmács, hanem megelégedett a vádlott nyilatkozatával, hogy érti a magyar nyelvet.

A Debreceni Ítélőtábla tisztázta a vádlott magyar nyelvi ismeretének fokát és azonnal tolmácsot rendelt ki. Az eljárási hiba azonban olyan mértékben érintette a vádlott védekezési szabadságát, hogy megalapozatlansághoz is vezethetett, ezért az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte – ismertette a szóvivő.

A Nyíregyházi Törvényszék 2014 januárjában O. C. I. vádlottat emberölés és kiskorú veszélyeztetése miatt első fokon 18 év fegyházra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásáért, a vádlott és védője enyhítésért, illetve eltérő jogi minősítésért fellebbezett.