Panaszt tett a nyomozás megszüntetése miatt a MODEM-ből eltűnt képek tulajdonosa

Helyi hírek

Panaszt tett a nyomozás megszüntetése miatt Antal Péter, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ raktárából eltűnt két festmény tulajdonosa.

Antal Péter az MTI-nek elmondta: a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság határozata szerint nem állapítható meg bűncselekmény a képek eltűnésével kapcsolatban, ezért szüntették meg a nyomozást. A neves műgyűjtő ezzel nem ért egyet, ezért sértettként megpanaszolta a rendőrségi határozatot.

Antal Péter egy évvel korábban, 2014. április 24-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a MODEM-ből eltűnt két nagy értékű képe: Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotása, valamint Nemes Lampérth József Táj című tusrajza
A két kép része annak a 400-500 közötti, az Antal-Lusztig-gyűjtemény részét képező alkotásnak, amelyeket 10 éves tartós letétbe adott át Debrecen önkormányzatának a tulajdonos. Az akkor 3,4 milliárd forint értéket képviselő műalkotások bemutatásával nyílhatott meg a MODEM Debrecenben – emlékeztetett Antal Péter.

Az eltűnt két kiemelkedő alkotás akkori együttes értéke meghaladta a 100 millió forintot, de miután mind Csontváry Kosztka Tivadarnak, mind Nemes Lampérth Józsefnek nagyon kicsi a hátrahagyott életműve, értékük már jelentősen növekedhetett – jelezte az eltűnéskor a tulajdonos.

Antal Péter az MTI érdeklődésére akkor elmondta: a MODEM-ből értesítették, hogy leltároztak és két kép hiányzik a gyűjteményből. Miután a raktárak újraellenőrzésekor sem került elő a két alkotás, belső vizsgálatot rendelt el a MODEM igazgatója, de így sem bukkantak az alkotások nyomára. A MODEM igazgatója ezt követően tett büntetőfeljelentést tett az ügyben.

A MODEM igazgatója közleményben jelentette be, hogy minden szükséges intézkedést megtettek, a feljelentést belső vizsgálat előzte meg, valamint fokozott biztonsági intézkedéseket is érvénybe léptettek. Az önkormányzat a MODEM vonatkozásában teljes körű vagyonbiztosítással és általános felelősségbiztosítással rendelkezik.

A rendőrségi eljárás megszűütetését követően a debreceni önkormányzat közleményt juttatott el az MTI-hez: “az önkormányzat a felelősség megállapításának kérdésében megvárta a rendőrségi nyomozás lezárását, mellyel párhozamosan két alkalommal belső ellenőrzési vizsgálatot is indított”. Mint írták, az április 8-án kezdődött második vizsgálati eljárás jelenleg még nem zárult le. “Annak befejezését követően kíván az önkormányzat a felelősség vonatkozásában megalapozottan nyilatkozni, s a szükséges intézkedéseket megtenni”.

A közlemény szerint az önkormányzat a műtárgyakkal kapcsolatban vállalt szerződéses kötelezettségének eleget kíván tenni. Ennek érdekében az elmúlt időszakban folyamatosan kapcsolatban állt és tárgyalásokat folytatott a képek tulajdonosával, Antal Péterrel.
“Mivel a rendőrségi nyomozás sem a képek, sem az elkövető megtalálása vonatkozásában nem járt eredménnyel, az önkormányzat jogszerűen akkor tudja kártérítési kötelezettségét teljesíteni, ha közjegyző előtti előzetes bizonyítási eljárás keretében, arra feljogosított szakértő bevonásával a képek értéke tisztázásra kerül” – zárul a debreceni önkormányzat közleménye.