Böjte atya Debrecenben, az Ünnepi Könyvhéten

Kultúra

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes 2015. június 3-án (szerdán) Debrecenbe látogat. A 86. Ünnepi Könyvhéten való részvétele természetesen ismét jótékony célt szolgál: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány használatába kapott keresdi várkastély felújítására gyűjtenek. Mint ismert a Segesvártól 12 kilométerre lévő műemléképületet a nagy múltú történelmi Bethlen család örökösei ötven évre az alapítványnak adták, hogy Erdélyben az árva és nehéz sorsú gyerekek otthonra leljenek.

Debrecenben Böjte Csaba ferences testvér több helyszínen beszélget legújabb könyve kapcsán: A virág a fény felé hajlik – füveskönyv a gyermekvállalásról és a nevelésről.

„Ahogy a kisgyerek nekiül és építgeti a homokvárat, a teremtő Isten kis partnere. Amikor az érett férfi otthont teremt, akkor ugyanazt teszi, mint a homokvárat építő gyermek, csak magasabb szinten – az alkotás mélyebb vetületét ismeri meg. Amikor valaki közösséget formál, nem malteros téglákból rakja azt össze, hanem szívből, lélekből, tiszta eszmékből, értelemből, így száll szembe a földi életben meglévő hiányosságokkal, hibákkal. Mikor valaki egy családot, egy lelkiséget, egy intézményt, „megszül”, embereket keres, akikkel összefoghat, és kölcsönösen segítik egymást – ez megint homokvárépítés, csak magasabb szinten. Miközben a kisgyermek megtanulja, hogy milyen magasra rakhatja a homokfalat, hogy az még ne dőljön össze, megérti a vár építésének titkát. A felnőtt ember megérti a családi ház építésének fortélyát vagy a közösség teremtésének szépségét, gyönyörét, értelmét – ez mind intenzívebben, de ugyanaz.” (Böjte Csaba)