Női labdarúgó Eb : az angol-osztrák lett a legnézettebb női Eb-meccs

Sport

A női labdarúgó Európa-bajnokság szerda esti nyitómérkőzését, amelyet Anglia 1-0-ra nyert meg Ausztria ellen, 68 781-en látták a manchesteri Old Trafford Stadionban, amivel az eddigi legnézettebb Eb-meccsé lépett elő a női kontinensviadalok történetében.

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS csütörtöki kimutatása szerint a korábbi rekordot a 2013-as Európa-bajnokság döntője, a Németország-Norvégia (1-0) összecsapás tartotta, amelyet 41 301-en tekintettek meg a stockholmi Friends Arenában.
Az abszolút csúcsot az FC Barcelona két idei Bajnokok Ligája-fellépése tartja: a katalánok női csapatának áprilisban, odahaza játszott első elődöntős meccsét a német Wolfsburg ellen (5-1) 91 648-an látták, s csupán 95-tel kevesebben látogattak ki a Camp Nou Stadionba arra a találkozóra, amelyen a Barca 5-2-re verte a hölgyfutballban is örök riválisnak számító Real Madridot márciusban a negyeddöntős visszavágón.
Az IFFHS statisztikája szerint az eddigi legnézettebb női világbajnoki mérkőzésnek az Egyesült Államok és Kína közötti 1999-es döntő bizonyult, amelyet az amerikaiak büntetőkkel nyertek meg a pasadenai Rose Bowlban 90 185 néző előtt.
A leglátogatottabb női meccsnek olimpián London adott otthont: a 2012-es ötkarikás játékok döntőjére, amelyen az Egyesült Államok 2-1-re verte Japánt, a Wembley Stadionban 80 203-an voltak kíváncsiak.
A barátságos női futballmérkőzések között a 2019 novemberében rendezett angol-német válogatott találkozó vezet, amelyet a vendégek nyertek meg 2-1-re 77 768 néző előtt a Wembley-ben.