Rejtélyes kor ütötte fel a fejét Kaliforniában

Világ

Nem Covid-19 és nem influenza, bár ahhoz hasonló tüneteket produkál nagyon sok embernél az a betegség, amely az elmúlt hetekben bukkant fel Los Angelesben. Bár hivatalos bejelentés egyelőre nem támasztja alá, lapunk  – nem reprezentatív közvélemény kutatása alapján – egyre több ember szenved ugyanazoktól a tünetektől az amerikai nagyvárosban. Bármi lehetséges, talán az influenza egy új válfaja bukkant fel.

A szimptómák nagyon specifikusak. A legtöbb embernél fogfájás-szerű fájdalommal kezdődik az arc egyik oldalán, mintha egy kezdődő foggyulladás lenne, majd érzékennyé válnak az arccsontok, később az arc egész területe. A betegség az arcüreggyulladás kellemetlen és fájdalmas tüneteit produkálja.  Ezzel együtt erősödő, sajgó fejfájás jelentkezik, amely áthúzódik a fülre, a nyirokcsomók területeire, a nyakra és néha a hátra is.

Néhány beteg szemüregi fájdalmakról is beszámol. A betegség erős fáradékonysággal és gyengeséggel jár, majd csúcspontján egy vagy pár napos magas láz, szédülés és elesettség is kíséri a többi tünetet. Vannak akik kínzó, de rövid ideig tartó, a megbetegedés elején jelentkező torokfájásról is beszámoltak. Gyermekeknél  a magas pulzusszám is sajátos velejárója a kórnak.

Mind felnőtteknél, mind gyermekeknél gennyes, később vízszerű orrváladék  jelentkezik, amely erősen zavarja az éjszakai pihenést.

A kór lefutása viszonylag rövid – az egyéni beszámolók szerint 3-5 nap. Az orvosok a betegeknek Ibuprofen tartalmú gyógyszereket, láz-és fájdalomcsillapítókat és – az arcüreg esetleges bakteriális felülfertőződése miatt – antibiotikumos készítményeket írnak fel. Egy beteg arról számolt be, hogy az orvosa úgynevezett ‘head-flu’-t vagyis ‘fej-influenzát’ állapított meg.

Az eddigi hivatalos egészségügyi bejelentések szerint három járvány is aktívan zajlik egymással párhuzamosan Los Angelesben, így a jelenlegi időszakot ‘tripandemic’ néven kezdték el emlegetni a szakemberek. Erről beszámolt a Los Angeles Times is november elején.

A Covid-19 és az influenza mellett a légzési nehézségekkel járó RVS, vagyis a Respiratory Virus Symptoms is erősen terjed, amely leginkább a kisgyermekek közt okoz súlyos, kórházi ellátásra szoruló megbetegedéseket. A kaliforniai Riverside városában  egy kisgyermek halálát is összefüggésbe hozták az orvosok az RSV-vel.

A fentebb leírt tünetegyüttes azonban a tripandemic egyik betegségével sem teljesen azonos tünetekkel jelentkezik, mert mindháromhoz erős köhögés is társul, ezért egyelőre bizonytalan, milyen kórokozó felelős a relytélyes megbetegedésekért.

– Vida Virág –