Minimálisan növekedtek tavaly az önkéntes pénztárak tagdíjbevételei

Gazdaság

Tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárak tagdíjbevétele 120,116 milliárd forint volt, ami 2,66 százalékos növekedés az előző évihez képest, az egészségpénztárak tagdíjbevétele 19,73 százalékkal nőtt, 60,126 milliárd forintot tett ki – mondta Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke csütörtökön újságíróknak, Budapesten.

Közölte, hogy a nyugdíjpénztárak taglétszáma 2022-ben 1 millió 62 ezer volt, minimálisan, mintegy 1 százalékkal csökkent az előző évhez képest, az egészpénztártagok száma 982 ezerre nőtt, ami 3,73 százalékos bővülés. Hozzátette: az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamában pozitív tendenciát jelent, hogy az első három negyedév negatív hozamai után a negyedik negyedévben 4,18 százalékos pozitív hozamot értek el.

Az elnök ismertette, hogy a nyugdíjpénztári befizetéseken belül a munkáltatói befizetések aránya 32 százalékot, az egészségpénztáraknál 14 százalékot tesz ki. Szerinte ezen az arányon javítani lehetne, ha a munkáltatók a lojalitási programjaik keretében jobban élnének ezekkel a lehetőségekkel, illetve jogszabályi ösztönzést is kapnának erre.
Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség főtitkára utalva a szövetség reprezentatív felmérésére, elmondta, hogy az elmúlt három évben a lakosság körében a nyugdíj- és az egészségcélú megtakarítások népszerűbbek lettek, a megtakarítási célok között mindkét lehetőség előrébb lépett.

A felmérés kimutatta azt is, hogy a megkérdezettek 90 százaléka szerint egy munkahely szimpatikusságát mutatja, ha a cég nyugdíjpénztári és egészségpénztári támogatást is biztosít a dolgozóinak – mondta a főtitkár. Nagy Csaba elnök szerint a szektor hosszú távú jövőjének biztosításához elengedhetetlen a digitális fejlesztések folytatása a pénztári szektorban, erősíteni kell a lakosság pénzügyi tudatosságát, kiemelten a fiatalabb korosztály körében. Az ÖPOSZ tagsága a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak 97 százalékát, az egészségpénztárak 90 százalékát képviseli. A két szektor mintegy 2 millió pénztártagot tömörít.