mvm

Óriási nyereséggel zárta a tavalyi évet az MVM Zrt.

Gazdaság

Az MVM Zrt. 72,7 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a 2022-es évet, míg egy évvel korábban 1,1 milliárd forint veszteséget könyvelt el – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett konszolidált éves jelentésből.

Az energetikai szolgáltató az árbevételét 2774 milliárd forintról 7648 milliárdra növelte egy év alatt. Az MTI-hez eljuttatott közleményben a vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy az energiabeszerzés költsége 4810 milliárd forinttal emelkedett tavaly. Megjegyezték, hogy a háború és az energiaválság nehézségei ellenére az állami tulajdonú társaságcsoport sikeres évet zárt, hiszen folyamatosan biztosítani tudta az ország energiaellátását, miközben megőrizte pénzügyi stabilitását.

Felidézték, hogy a földgáz- és a villamosenergia-árak 2022-ben soha nem látott magasságokba emelkedtek, az év végén megindult ugyan a csökkenés, a további kilátások azonban bizonytalanok. Úgy fogalmaztak, hogy az európai energiaválság azonnali cselekvésre késztette a magyar kormányt és a teljes hazai lakosságot kiszolgáló csoportot. A vállalat közreműködésével sikerült megoldást találni a lakossági és piaci ügyfelek ellátására, a gáztárolók feltöltésére és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. üzemanyag-beszerzésére.

A hirtelen sokszorosára növekedett ügyfélszolgálati terhelés kezelése érdekében az ügyintézői létszámot jelentősen növelték. A válságkezelés mellett kiemelt szerepet kaptak a biztonságos energiaellátáshoz szükséges beruházások is tavaly: megkezdődtek azok a fejlesztések, amelyek lehetővé teszik a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítását, a belföldön előállított energia mennyiségének növelését – írták a közleményben.