A magyar állattartás és a népi kultúra mutatkozik be a Hortobágyi Lovasnapokon

Helyi hírek

A lovasversenyek és lovasbemutatók mellett a hagyományos magyar állattartást is megismerhetik az érdeklődők július 4. és 6. között a Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemle programjain.

Július első hétvégéjén a hortobágyi Mátai Ménes lovasközpontban rendezik meg 49. alkalommal a Hortobágyi Lovasnapokat, amely második éve egészül ki egy nyeregszemlével is – mondta el Sárosi Eleonóra, a Hortobágyi Nonprofit Kft. turisztikai igazgatója a program csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az egész hétvégén át tartó programkínálatban az olyan hagyományos lovasnapi elemek mellett, mint a csikósbajnokság, a csikósvágta és régi magyar állatfajok felvonulása, lesznek díjlovagló-, díjugró- és fogathajtóversenyek, és bemutatják azt is, hogy milyen a marhaterelés, valamint a rodeó – hangsúlyozta Szladek Róbert ménesvezető.

Hozzátette: a rendezvény keretében huszártoborzó műsort, kaszkadőr- és solymászbemutatót is láthatnak az érdeklődők. A lovasnapokon először megrendezett nemzetközi marhaterelő versenyre pedig Csehországból, Ausztriából, Németországból, Szlovákiából és Olaszországból is érkeznek versenyzők.

A gasztronómiai kínálatban az ínyencek számos, szürkemarhából készült étellel találkozhatnak: készül belőle bográcsétel, betyárburger és szalámi is. Ezeken kívül slambuccal és roston sült ételekkel várják a látogatókat.

A kísérő programok között lesz népművészeti és kézműves vásár, a gyerekeknek hintalovas és népi játékokkal, valamint pusztai kocsikázással készülnek a szervezők.

Sárosi Eleonóra bejelentette: a Hortobágyi Nonprofit Kft. tavasszal kezdeményezte, hogy a hortobágyi karikás ostort vegyék fel a hungarikumok listájára. Mint mondta, a Hortobágyi Nonprofit Kft. küldetése a hagyományok megőrzése, bemutatása és továbbadása mind az állattartás gyakorlata, mind a szellemi kulturális örökség terén.

A karikás ostor egy rövid nyelű, kenderkötélre szíjból font, állatterelő eszköz, amelyet főleg a csikós, de kisebb-nagyobb mértékben minden pásztor használt és használ még ma is. Nevét az ostor több ágból álló nyaki részét összekapcsoló réz- vagy vaskarikáról kapta. A szép ostor a pásztornak nemcsak terelőeszköze, hanem dísze, címere is, a hortobágyi karikás ostor a helyi pásztorélet kiemelkedően fontos tárgyi eszköze.