Hét és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy mentőápolóra támadó férfit

Rendőrség

Felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt a Hajdúböszörményi Járásbíróság kedden nem jogerősen egy férfit, aki tavaly áprilisban csavarhúzóval támadt egy mentőápolóra, miközben mentőautóval Hajdúdorogról Debrecenbe vitték.

A Szentmiklóssy-Szabó Boglárka által vezetett tanács a különös visszaesőnek tekintett férfit a börtönbüntetés kiszabása mellett 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és kötelezte 214 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

P. Tamás Gergőhöz 2014. április 19-én késő este riasztották a mentőket. A szemtanúk szerint erősen ittas férfi egy hajdúdorogi presszó előtt ráesett egy kerékpártárolóra és a fején megsérült. A férfival a mentők a debreceni Kenézy Gyula Kórházba indultak, ám útközben a sérült kikapcsolta a biztonsági övet, a zsebéből elővett egy 15 centiméter hosszú csavarhúzót és a mentőápolóra támadt. Az ápoló, hogy elhárítsa a támadást, maga elé kapta a mentős táskát, azt a vádlott mellkasához nyomta. Amikor a jármű megállt, az ápoló kiugrott a mentőautóból és a vádlottra zárta az ajtót. A rendőrök megérkezéséig sikerült az autóban tartani a férfit. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott saját bevallása szerint is egy gyógyszerrel a zsebében indult el szórakozni, és sok alkoholt ivott aznap este. A bűncselekményre később nem emlékezett, a szakértő megállapította, hogy az emlékezetkiesését a gyógyszer és az alkohol okozta. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte azt, hogy a férfi a szabadulása után két hónappal, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el az újabb bűncselekményt, s jelenleg is több eljárás folyik ellene. Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.